Artikel

De voordelen van creatine voor vrouwen

Voordeelen Creatine voor vrouwen

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Ergo, er zit een wereld van verschil tussen mannen en vrouwen. Dat geldt in ieder geval op fysiek gebied. Het lichaam van een volwassen vrouw beschikt over ongeveer 65% van de kracht van mannen. Mannen beschikken nu eenmaal over een grotere verhouding testosteron in het lichaam, die de kracht bevorderen. Misschien is dat de reden dat mannen met twee vingers in hun neus 50 push-ups doen, terwijl zelfs goed getrainde vrouwen met moeite drie herhalingen uit hun armen persen. Maar hé, vrouwen hebben zat andere talenten!

Mannenproduct?

Onze fysieke verschillen zorgen er ook voor dat onze lijven andere behoeftes hebben. Ook op het gebied van sportvoeding. Jarenlang werd creatine, het eiwitsupplement voor krachttrainers, aangemerkt als een ‘mannenproduct’. Fabels die stammen uit de tijd dat mannen gespierd hoorden te zijn en vrouwen slank. Inmiddels leven we in een tijd waarin sterk het nieuwe slank is en in deze genderneutrale tijdgeest zijn wij verheugd je te kunnen vermelden dat creatine voor iedereen die spiermassa wil opbouwen een prima product is. Mannenproduct? Klinkklare onzin!

Prestatieverhogend

Wat is creatine nu precies? Sinds jaar en dag is creatine een omstreden supplement. Doordat creatine prestaties helpt te verbeteren en zorgt voor meer kracht bij explosieve krachtinspanningen, wordt het middel nog wel eens vergeleken met anabolen steroïden. Het verhoogt de fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen korte, hoogintensieve oefeningen en stimuleert ook nog eens spiergroei bij explosieve krachtinspanningen. Het klinkt zowaar illegaal! Maar wees niet bevreesd; het Olympisch comité heeft het gebruik van creatine goedgekeurd, dus we zijn safe.
Feitelijk is het een lichaamseigen stof die voorkomt in onder andere tonijn en rundvlees. We kunnen de substantie via ons eten binnenkrijgen, maar fanatieke krachtsporters doen er verstandig aan een beetje extra te nemen.

Explosief

Tijdens explosieve krachtoefeningen hebben spieren brandstof nodig om te kunnen bewegen, zoals een auto benzine nodig heeft om te blijven rijden (tenminste de oudere modellen). Je lichaam vindt die energiebron in de vorm van ATP (Adenosintrifosfaatt). Waneer de spier wordt belast, zet het lichaam de ATP om in ADP (Adenosinedifosfaat). Hierbij komt er een restproduct vrij, zoals uitlaatgassen bij een auto. Omdat je lichaam die restproducten niet kan afvoeren, moet de ADP weer worden omgezet in ATP. Bij die zogenaamde resynthese gaat er echter een groot gedeelte ATP, oftewel energie, verloren. Het is daarom raadzaam de voorraad aan te vullen met creatinefosfaat. Zo helpt creatine prestaties te verbeteren bij explosieve krachtinspanningen. In de gym komt het er dan op neer dat je bijvoorbeeld geen 6 maar 8 herhalingen kunt doen, waardoor je spieren op de lange termijn sterker worden en kunnen groeien.

Vocht

Creatine zorgt er tevens voor dat je spieren opblazen, omdat deze centraal meer vocht opnemen. Daardoor kun je er door gebruik van creatine wat forser uitzien. Niet droog, maar wel groot. Dat is een resultaat waardoor creatine jarenlang onterecht als ‘mannensupplement’ te boek stond. Op de dames heeft creatine toch een iets andere uitwerking. Omdat dames minder testosteron in het lichaam hebben, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de groei van spieren, is het voor vrouwen veel lastiger om spiermassagroei met creatine te stimuleren. Natuurlijk profiteer je als vrouw wel een beetje van extra gedefinieerde muscles, maar niet zo overdreven als bij de heren....

Een vleugje creatine

Daarnaast zou het gebruik van creatine er ook voor kunnen zorgen dat je gehele lichaam meer vocht vasthoudt. Bij vrouwen die onder invloed van hormonen sowieso minstens eens per maand een dikke dag ervaren, is dat niet bepaald wenselijk.
Gelukkig blijkt ook deze uitwerking eerder op de heren van toepassing dan op de vrouwen. Maar waarom zou je creatine als vrouw dan wel gebruiken? Simpel: creatine verbetert de prestaties bij explosieve krachtinspanningen. Dus voor alle vrouwen die maximaal willen presteren tijdens krachttrainingen; een vleugje creatine doet wonderen! Bekijk de Creatine Powder, de Creatine Drink Matrix, de Creatine Capsules of Creatine Creapure van Bodylab.

* Het gunstige effect van creatine benoemd in bovenstaande blog wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram per dag.

Creatine producten van Bodylab

Creatine Powder (500g)

Bodylab24
  • You save -15%
  • Bestseller

Creatine Powder (500g)

Bodylab24
  • 100% pure creatine monohydraat
  • 5 g per dagelijkse dosering
  • Neutraal van smaak
  • 100 doseringen per verpakking
  • Superscherpe prijs
€ 19,99 € 16,90
(€ 33,80 / 1 kg)

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op