Artikel

Wedstrijd voorbereiding voor de Iron Man (b klasse) en Juliette Bergmann GP, door Gert-Jan Mastenbroek

Mastenbroek Blog Bodybuilding

Vorig jaar heb ik mijn eerste bodybuilding wedstrijd meegedaan. Voorheen deed ik altijd mee aan sterkste man wedstrijden, ik heb bijvoorbeeld ook meegedaan aan het NL sterkste man onder de 105 kg. Dus de omschakeling van sterkste man naar bodybuilding was een hele stap, vooral als het om eten gaat.

Vorig jaar had ik 12 weken om mijzelf klaar te maken voor de bodybuilding wedstrijd YBF (Your Body Federation), een beginnerwedstrijd (c klasse). Ik stond aan het begin van die 12 weken op 12.7% vet percentage. Om de paar weken werd mijn voedingsschema aangepast en steeds een beetje verlaagd.

Dit was om het lichaam echt vet te laten verbranden. De eiwit in name bleef we;l hoof zodat er geen spieren verloren gingen. Een goed en afgepast voedingsschema is dus heel belangrijk. Het voedingsschema is voor iedereen anders omdat elk lichaam anders is en reageert.

Dit jaar stond ik zonder voorbereiding al op een vet percentage van 7.4%, al ruim 5% beter dan vorig jaar.

Dit jaar hebben we besloten om mijn wedstrijd voorbereiding naar 7 weken te verkorten. Dat komt omdat ik vorig jaar, toen ik vanaf week 7, van kip en biefstuk eten naar kabeljauw omschakelde, mijn vet percentage al daalde van 8,7% naar 3,1% in 3 weken. Ik was toen dus al 4 weken voordat de YBF wedstrijd begon klaar. Het was erg lastig om het 4 weken vast te houden, je heb weinig energie en het is ook nergens voor nodig. We wisten toen niet hoe en hoe snel mijn lichaam zou reageren op de omschakeling van kip en biefstuk naar kabeljauw. Daarom hebben we dit jaar de 12 weken van vorig jaar ingekort naar 7 weken.

Ik ben 2 weken geleden begonnen met mijn voorbereiding. Mijn voedingsschema is toen met 1000 calorieën verlaagd van 7000 naar 6000 calorieën. De eerste 3 dagen merkte ik niets van de aanpassing maar na de 4e dag kreeg ik op sommige momenten echt een honger gevoel. Mijn lichaam kreeg niet genoeg energie meer binnen en ik ging vet verbranding om toch aan voldoende energie te komen. In die eerste 2 weken begon mijn lichaamsvet langzaam af te nemen de lijnen en spieren kwamen echt naar voren.

Ik zit nu in de 3e week van mijn voorbereiding. Aan het van de week word ik weer op gemeten in mm en gewogen door mijn coach Marjolein Schilperoort van Body en Fashion. Na de meting kunnen we mijn voedingsschema weer iets bijstellen en verlagen om nog meer vet te gaan verbranden en een zo laag mogelijk vet percentage te krijgen.

Volgende week kan je de samenvatting van deze week lezen.

Groet,

Gert-Jan Mastenbroek

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op