Artikel

Ronnie Coleman diepte interview

Ronnie Coleman

Ronnie Coleman is een van de meest intrigerende personen in de bodybuildingsport. Hij is een man die met weinig begon maar die iedere uitdaging waar hij mee te maken kreeg wist te trotseren tot hij uiteindelijk erkend werd als de beste bodybuilder die er ooit geweest is

Een diepte interview met de beste bodybuilder aller tijden

Ronnie Coleman over zijn verleden, heden en toekomst.

Ronnie Coleman is een van de meest intrigerende personen in de bodybuildingsport. Hij is een man die met weinig begon maar die iedere uitdaging waar hij mee te maken kreeg wist te trotseren tot hij uiteindelijk erkend werd als de beste bodybuilder die er ooit geweest is. Er zijn duizenden interviews met Ronnie Coleman gehouden, maar geen daarvan ging zo ver als het interview dat je nu gaat lezen. We daagden Mr. Coleman uit ons iets meer te laten zien van wat er bij hem van binnen speelt en hij gaf niet alleen openheid van zaken maar opende ook zijn persoonlijke fotoalbum om enkele van zijn meest intieme momenten te delen. Dit is Ronnie Coleman…Ongecensureerd.

Ronnie Coleman over zijn bodybuildingcarrière

Laten we met wat controverse beginnen. Olympia 2001. Je lag voor de avondshow achter op punten maar kwam terug en won. Er zijn veel mensen die zeggen dat je dat jaar niet had mogen winnen.

Kijk, hij zat dat jaar op mijn hielen, zeker, maar kijk naar de foto’s. Hij kon nog steeds niet naast me staan. Dat kon niemand.

Snel vooruit naar 2006 je verloor net de Olympia titel voor het eerst in acht jaar. Wat dacht je en hoe voelde je je?

Eerlijk gezegd werd het me al voor de resultaten bekend werden gemaakt in mijn oor gefluisterd, dus ik kon me goed houden. Ik had al heel lang niet verloren en het voelde alsof alle lucht uit mijn lichaam werd geblazen.

Vind je dat je had moeten winnen?

Absoluut. Kijk naar de foto’s. Je moet niet vergeten dat ik achtvoudig kampioen was. Om de kampioen te verslaan moet je hem knock-out slaan. Nou, dat is zeker niet gebeurd.

Het jaar daarop kwam je terug en ging het nog slechter, je werd vierde. Wat gebeurde er?

Ik was dat er iets helemaal verkeerd was omdat mijn rug steeds erger werd. Ik was vastbesloten terug te komen en ze een poepie te laten ruiken maar voelde me machteloos omdat mijn lichaam niet zo reageerde als normaal. Dat is heel eng om mee te maken. Toen de ernst van de blessure eenmaal duidelijk was, was er niets meer wat ik kon doen. De schade was aangericht en ik had het gevoel dat ik mezelf heel snel was verloren. Ik was van plan droger en harder te komen dan het jaar ervoor. Dat lukte maar mijn blessures waren nog zichtbaarder. Maar al mijn fans verwachtten me op dat podium en ik had het beloofd dus trainde ik door de blessures heen en deed ik toch mee.

En waarom stopte je er daarna mee?

Dat is een rare vraag. Mijn lichaam reageerde niet meer. Mijn blessure werd erger mijn spieren atrofieerden. Ik moest voor mijn lichaam zorgen.

Wat hield die blessure precies in?

Het was een uitpuilende wervelschijf in mijn lage L4-L5. Het was ongeveer tien jaar geleden gebeurd. Ik liet me er pas in 2008 voor opereren.

Was de operatie succesvol?

Die was zeer succesvol. Het duurt ongeveer een jaar voor de zenuwen regenereren en de spieren herstellen maar eind 2009 ging ik naar de Olympia om handtekeningen uit te delen en de mensen waren boos dat ik niet meedeed. Als ik had geweten wat er in de toekomst lag had ik waarschijnlijk het podium op gekund.

Kun je dat uitleggen?

Ik kijk naar mijn lichaam alsof het een auto is. Er gaat iets kapot en je maakt het. Alles lijkt weer normaal en dan boem, een andere blessure. Ik was echt serieus van plan een comeback te maken en ik weet zeker dat ik het goed gedaan zou hebben. Maar langzamerhand stapelden de blessures zich op. Achter elkaar. In minder dan vijf maanden moest ik twee grote operaties ondergaan.

Waarvoor was die laatste operatie en hoe kwam het?

De laatste operatie was een botfusie in mijn nek. Ik had zenuwen die beklemd waren geraakt en zes weken nadat ik pijn kreeg ging mijn rechterkant helemaal plat. Je moet begrijpen, dat was een complete nachtmerrie. Ik had al losgelaten dat ik de kampioen was.

Wat was het effect van deze blessures op je levensonderhoud?

Als je doelt op mijn inkomen was dat effect enorm. Na mijn vierde plaats bij de Mr. Olympia 2007 werden al mijn contracten verlaagt of gestopt. In deze wereld telt alleen je laatste prestatie. Gelukkig had ik genoeg gespaard voor een wat mindere periode.

Ronnie Coleman over zijn eigen supplementenlijn

Dus je was geblesseerd, je inkomen was teruggelopen, wat deed je toen?
Nou ik zat te denken op mijn sportschool over de toekomst en besefte opeens de realiteit. Ik besefte dat ik er helemaal voor moest gaan. Dus ik verkocht mijn Bentley, mijn trucks en kwam zo aan het geld om mijn eigen supplementenlijn te beginnen, Ronnie Coleman Signature Series.

Dat is een behoorlijk risico als je bedenkt dat er al zoveel supplementenmerken op de markt zijn, of niet dan?

Klopt, maar ik heb meer dan dertig jaar ervaring die ik nu in een pot kan stoppen en dat is iets dat de meeste andere eigenaren niet kunnen zeggen. Bovendien is dit mijn bedrijf. Ik werk voor mezelf. Ik zou mijn naam nooit meer lenen aan een ander merk. Ik wilde echt iets vanaf de grond af aan opbouwen, zelf.

Wat is je master plan?

Ik leun niet op mijn naam. Natuurlijk zullen mensen geïnteresseerd zijn omdat mijn naam op de pot staat, maar het is wat er in zit dat geldt en ik heb te veel fans die op me rekenen dat ik de supplementenindustrie zal veranderen. Het is ook belangrijk mezelf trouw te blijven en mijn moralen hoog te houden. Mensen zullen altijd proberen me uit te lokken maar daarvoor loop ik al te lang mee.

Hoe gaat het nu?

Fantastisch. We verkopen nu producten in meer dan 90 landen terwijl we nog geen jaar bezig zijn. Ik ben negen maanden lang onafgebroken op reis geweest. Ik heb levenslang platinum bij de vliegmaatschappijen! Dit jaar heb ik al meer dan 400.000 kilometer gevlogen. Ons grootste probleem is eerlijk gezegd het vervullen van alle bestellingen maar ik ben nieuw als ondernemer dus er zijn dingen die ik nog moet leren.

Ronnie Coleman over z’n privé-leven en zijn toekomst.

Ga je ooit nog wedstrijden draaien? Geen bullshit verhaal aub!
Eerlijk, ik zou dolgraag weer het podium op gaan. De rechterkant van mijn lichaam herstelt zich nu en als dat terug komt zoals ik hoop stap ik graag weer het podium op. Ik weet niet welke wedstrijd dat zou worden maar als ik het podium op ga is dat alleen omdat ik het zo erg mis.

Laten we het even over je nalatenschap hebben. Je bent een levende legende en staat in de geschiedenisboeken als beste bodybuilder aller tijden, maar wat is dat je na wilt laten?

Als men mij als beste ooit zou zien, zie ik dat als enorme eer maar ik weet niet zeker of je daar in deze sport maar één iemand voor kunt aanwijzen. Als men mij in het zelfde rijtje plaatst naast Arnold en Haney is dat voor mij genoeg erkenning. Ik maak me verder niet zo druk om mijn nalatenschap omdat ik nergens spijt van heb en altijd open kaart heb gespeeld. Ik zeg altijd dat het niet om de bestemming gaat, maar meer om de reis er naartoe en tot nu toe was het een geweldige reis. Ik ben dankbaar dat ik het met zoveel geweldige fans en naasten heb kunnen delen. Maar die reis is nog lang niet voorbij.

Oke, genoeg over je zakelijke beslommeringen en je comeback, laten we wat persoonlijker worden. Wie was je eerste liefde en hoe eindigde dat?

O man, dat zal ik tot de dag dat ik doodga nooit vergeten. Ze heette Patricia. We kregen verkering toen ik 17 was. Ze verliet me voor mijn vriend. Daar was ik behoorlijk ziek van. Maar laten we maar zeggen dat het achteraf goed was omdat ik daardoor geen vriendin had toen ik ging studeren zodat ik meer met mijn studie bezig was.

Je was altijd een goede atleet. Wat was je meest gedenkwaardige wedstrijd?

Dat weet ik nog als de dag van gisteren. Ik speelde voor Grambling State en maakte een enorme stop op de 4e en 1. Ik raakte die gozer zo hard dat hij het volgens mij in zijn broek deed. Echt waar. Het stonk verschrikkelijk.

Wat was de beste shape van je leven?

Dat is moeilijk want ik zag er gedurende de jaren steeds anders uit. Ik denk dat mijn beste algemene shape in 2001 bij de Arnold Classic was.

We hoorden dat je familie onlangs is uitgebreid, vertel.

Meerdere malen. Mijn vriendin en ik hebben pas een tweede dochter gekregen, Lola. En ik ben peetvader geworden van het kind van een goede vriend van me, Liam. Familie is het belangrijkste in de wereld. Ik weet dat mensen dit altijd zeggen maar het is het enige dat echt belangrijk is.

Oke, laatste vraag. Wat is je favoriete actiefilm?

Terminator. Kom op zeg, dat had je toch wel kunnen raden.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op