Spiermassa opbouwen

Spiermassa opbouwen is zinvol voor zowel mannen als vrouwen. Het zorgt ervoor dat je sterker wordt, een goed fysiek opbouwt, je grondstofwisseling hoger is en je beter voelt. De meest effectieve manier om spiermassa op te bouwen is met behulp van krachttraining / fitness. De afgelopen jaren heeft de enorme groei van sportscholen, personal trainers en sportvoeding laten zien dat steeds meer mensen zich bezig houden met krachttraining en het opbouwen van spiermassa.

Om je een goed beeld te geven hoe je snel en effectief spiermassa kunt opbouwen gebruiken we op deze pagina de volgende 4 pijlers:

1) Krachttraining voor meer spiermassa
2) Rust en herstel
3) Voeding voor de opbouw van spiermassa
4) Sportvoeding en supplementen

Download onze snelstartgids spiermassa - Bodylab.nl

Om de spieren tot groei te stimuleren is krachttraining de meest gebruikte manier. In een training overbelast je de spieren waardoor micro beschadigingen ontstaan. De spieren reageren hierop door zich te herstellen en net iets sterker en groter te worden zodat ze de volgende keer de belasting wel aankunnen. Dit principe is ook wel bekend als supercompensatie.

De meest gebruikte oefeningen voor krachttraining zijn voor zowel mannen als vrouwen gelijk. Echter is er een verschil in hoe je als man of vrouw zou kunnen trainen. Mannen willen vaak grote borstspieren, brede schouders en gespierde armen. Waar vrouwen liever de aandacht leggen op de buik en de billen. Om je een goed inzicht te geven hoe je het beste kunt trainen hebben we een aparte sectie gemaakt met duidelijke trainingsschema’s voor de opbouw van spiermassa voor mannen. Daarnaast hebben we ook een aparte pagina met informatie met duidelijke trainingsschema’s voor de opbouw van spiermassa voor vrouwen.

Nadat je hard hebt getraind en de supercompensatie dient te worden gemaakt is het essentieel dat je spieren de kans krijgen om zich goed te herstellen. Hiervoor dien je de getrainde spiergroep minimaal 2-3 dagen niet meer zwaar te belasten. Indien je heel zwaar traint raden we je zelfs aan om elke spiergroep 1 keer in de week te trainen.

Gedurende de rust is het belangrijk dat je ook voldoende slaapt. Tijdens de slaap vinden de belangrijkste processen van herstel plaats. Een goede richtlijn is een nachtrust van 7-8 uur per nacht.

Naast hard trainen en voldoende rust is het ook erg belangrijk dat je lichaam de juiste brand- en bouwstoffen binnenkrijgt om zich te herstellen. We maken een kort onderscheid tussen macro en micro nutriënten. De micro nutriënten zijn de vitamines en mineralen. Wanneer je hard traint zorg er dan voor dat je voldoende groente en fruit eet. Daarnaast kun je gebruik maken van een multivitamine. Een goede multivitamine kan een verzekering zijn dat je als sporter dagelijks binnenkrijgt wat je nodig hebt aan micro nutriënten.

De macro nutriënten bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn voornamelijk bedoeld als energie en vetten als brand- en bouwstof. Echter zijn eiwitten de belangrijkste bouwstoffen voor de spieren. In ons artikel eiwitrijk dieet voor spiermassa geven we je inzicht in hoe je een eiwitrijk dieet opbouwt om spiermassa op te bouwen.

Naast de zojuist genoemde multivitaminen zijn er nog diverse andere producten die jou kunnen helpen tijdens het sporten en daarna. Sportvoeding en vele supplementen zijn speciaal ontwikkeld om jou hierin te ondersteunen. Veel van onze sportvoeding is erop gericht om spiermassa op te bouwen. De meest bekende producten zijn eiwitshakes en eiwitrepen. Maar er zijn diverse andere producten die je kunnen helpen. In ons artikel voedingssupplementen en sportvoeding voor spiermassa leggen we je tot in detail uit welke supplementen je kunt toepassen en op welke manier.

Deze tekst is intellectueel eigendom van Bodylab.nl, niets hiervan mag zonder toestemming worden gebruikt of verveelvoudigd. Voor meer informatie: info@bodylab.nl