Essentiële aminozuren

Essentiële (essentieel) aminozuren zijn belangrijke componenten van de eiwitten en moeten worden opgenomen via de normale voeding, dieet of supplementen, omdat ze niet in voldoende hoeveelheden door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Een adequate toevoer is noodzakelijk, zodat belangrijke lichaamsfuncties optimaal kunnen werken.

69 produkte

Essentiële Aminozuren / Essential Aminos (eng.)

"Aminos" - de term moet bekend zijn voor iedereen die probeert zijn atletische doelen te bereiken door hard te trainen. Ten slotte zijn aminozuren als bouwstenen van eiwitten een cruciale factor in het opbouwen van spieren. Maar waarom zijn er zoveel verschillende aminozuren? Welke van deze zijn überhaupt belangrijk? En waar moeten atleten op letten? Hier vind je de belangrijkste informatie over de essentiële aminozuren.

1. Wat zijn essentiële aminozuren?

Essentiële aminozuren zijn belangrijke bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol bij het opbouwen en onderhouden van spieren. In tegenstelling tot andere aminozuren kunnen ze niet door het lichaam zelf worden geproduceerd - of niet genoeg. Ze moeten daarom via voedsel of voedingssupplementen worden ingenomen.

2. Waarom producten met essentiële aminozuren?

Atleten zijn niet altijd in staat om voldoende eiwitten en aminozuren te absorberen uit normale voeding die nodig zijn om spieren op te bouwen en hun prestaties te verbeteren. Dit komt gedeeltelijk omdat de samenstelling en hoeveelheid aminozuren in het voedsel sterk varieert. Een van de redenen hiervoor is hun verschillende biologische waarde, die aangeeft hoe snel het ingesloten eiwit in het lichaam naar het lichaam kan worden omgezet. Om een optimale aanvoer van de spieren te verzekeren, kan het zinvol zijn om de voeding aan te vullen met supplementen die essentiële aminozuren bevatten.

3. Wat onderscheidt essentiële aminozuren van andere aminozuren?

Wanneer het over aminozuren gaat, verwijzen we meestal naar de 20 aminozuren die deel uitmaken van menselijke eiwitten (proteïnogene aminozuren). Er zijn honderden andere aminozuren die niet betrokken zijn bij de eiwitsynthese. Aminozuren worden vaak verdeeld in twee categorieën: de essentiële en de niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren zijn essentieel voor het organisme, maar kunnen er niet door worden geproduceerd – bij niet-essentieel, kan het lichaam deze zelf in voldoende hoeveelheden synthetiseren. Daarnaast is er een 'tussenvorm', het semi-essentiële amino, dat in bepaalde levenssituaties, bijvoorbeeld tijdens de groei en het herstel van een ziekte, door het dieet moet worden gevoerd.

4. Welke essentiële aminozuren zijn er?

Aminozuren, die essentieel zijn voor het menselijk lichaam en verschillende belangrijke functies vervullen, omvatten de volgende typen:

 • Histidine: ondersteunt de reparatie en groei van weefsel. Histidine, net als arginine, is een van de semi-essentiële aminozuren voor volwassenen - het is essentieel voor baby's.
 • Isoleucine: geeft energie aan het centrale zenuwstelsel en spieropbouw.
 • Leucine: ondersteunt de spiergroei, versterkt de zenuwen en het immuunsysteem.
 • Valine: reguleert de bloedsuikerspiegel en versterkt het immuunsysteem. r
 • Lysine: versterkt spieren en bindweefsel.
 • Methionine: is verantwoordelijk voor het opbouwen van lichaamseiwitten.
 • Fenylalanine: is verantwoordelijk voor de nierfunctie en de vorming van bloedcellen.
 • Threonine: versterkt het immuunsysteem, zenuwen en botten.
 • Trytophan: dient als basis voor hormonen.
Goed om te weten: van de individuele aminozuren is er altijd een "L-vorm" - bijvoorbeeld voor leucine, ook L-leucine. Op het gebied van sportvoedingssupplement worden beide termen als synoniemen gebruikt.

5. Welke functie vervullen essentiële aminozuren?

Essentiële aminozuren zijn een belangrijke eiwitbouwsteen voor het lichaam. Bovendien zijn ze betrokken bij een verscheidenheid aan verbindingen in belangrijke metabolische functies in het lichaam - bijvoorbeeld het suiker- en vetmetabolisme en de synthese van neurotransmitters en enzymen. Een bekend voorbeeld hiervan is L-carnitine, dat wordt gevormd uit lysine en methionine en significant is betrokken bij het lipidemetabolisme. Bovendien dienen aminozuren als een all-rounder in het lichaam en maken ze deel uit van hormonen en antilichamen. Bovendien transporteren ze zuurstof en voedingsstoffen. De proteïnogene aminozuren die het lichaamsweefsel vormen, zijn belangrijk voor huid, haar, organen en spieren. Daarbij bevorderen ze niet alleen de groei, maar ook de constante vernieuwing van de spieren.

6. Welk gevolg voor het lichaam is er bij een tekort aan essentiële aminozuren?

Als het lichaam essentiële aminozuren mist, zal aan de ene kant de prestatie verminderen, aan de andere kant wordt het spiermetabolisme belemmerd. Daarom kan het nuttig zijn, vooral in intensieve sportfasen, om gebruik te maken van geschikte voedingssupplementen zoals: Arginine > I I Essential Amino Acids

7. Wat is de aanbevolen dagelijkse dosering voor essentiële aminozuren?

Een groot deel van de benodigde hoeveelheid essentiële aminozuren kan worden gedekt door een uitgebalanceerd dieet, bijvoorbeeld via vlees, vis en zuivelproducten, evenals noten en veel soorten groenten. Om de intensieve training in de sportschool verder te ondersteunen, kan elke dag maximaal 30 gram essentiële aminozuren worden ingenomen. Omdat het een onderdeel van het dieet is, zijn er geen bijwerkingen van de inname te verwachten. Het wordt echter aanbevolen om de aminozuren in gehydrolyseerde vorm op te nemen, dwz opgelost in water, om allergische reacties uit te sluiten. Zoals met alle supplementen, moeten de instructies van de fabrikant worden nageleefd bij het innemen.

8. Conclusie

 • Essentiële aminozuren zijn belangrijke bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol bij het opbouwen en onderhouden van spieren.
 • Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen essentiële, niet-essentiële en semi-essentiële aminozuren.
 • Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf of in voldoende hoeveelheden worden geproduceerd. Ze dienen daarom te worden ingenomen via voeding of supplementen.
 • Essentiële aminozuren bevorderen niet alleen de spiergroei, maar ook hun voortdurende vernieuwing.
 • Om te zorgen voor een optimale spiertoevoer, vooral in intens sportieve fasen, kan het zinvol zijn om de voeding aan te vullen met supplementen met essentiële aminozuren.
 • Sporters moeten bij het nemen van de supplementen altijd voldoen aan de specificaties van de fabrikant.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op