Ik wil graag regelmatig informatie ontvangen over actuele trends, aanbiedingen en vouchers van bodylab.nl via e-mail en post. Ik kan mij op elk moment uitschrijven via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Door me te registreren ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.
Maltodextrine, eigenschappen, toepassingen, voordelen
- Wat is maltodextrine?
- Voordelen van maltodextrine?
- Voor wie is maltodextrine geschikt?
- Gebruikt u maltodextrine?
- Conclusie
- Zeer hoge glycemische index (snelle absorptie)
- Bijna smakeloos
- Gemakkelijk verteerbaar
- Lage osmolariteit (waterbindend)
- Lage prijs
1. Wat is maltodextrine?
Maltodextrine, ook wel maltrine of malto genoemd, is een koolhydraatmengsel dat voornamelijk wordt gewonnen uit maïszetmeel. De term is afgeleid van maltose (maltose) en dextrose (druivensuiker). Maltodextrine bestaat uit monosachariden, disachariden, korteketenpolysachariden en langeketenpolysachariden. Afhankelijk van de samenstelling van de verschillende suikers zijn er verschillende vormen van maltodextrine: maltodextrine 6, 12 of 19. Maltodextrine wordt gebruikt door kracht- en duursporters. Maltodextrine behoort tot de groep koolhydraten. Maltodextrine wordt gewonnen uit maïszetmeel en is een licht verteerbare vorm van koolhydraten. De naam "maltodextrine" verwijst naar dextrosepolymeren van verschillende lengtes. In tegenstelling tot dextrose heeft maltodextrine echter geen erg zoete smaak. Omdat het nauwelijks zoet smaakt, kunnen grote hoeveelheden worden gebruikt zonder dat sportvoeding (sportdranken, gels of repen) onaangenaam zoet wordt. Maltodextrine is het hoofdingrediënt in alle gangbare weight gainers, maar is ook erg populair onder sporters als los product.
2. Voordelen van maltodextrine?
Maltodextrinepoeder is een fijn, wit poeder met een neutrale smaak dat zeer goed mengt. Toegevoegd aan eiwitpoeders verbetert het ook de mengeigenschappen. Maltodextrine bevat vrijwel geen vet of eiwit en is een eersteklas, goedkope energiebron. Hoewel het technisch gezien een complexe koolhydraat is, veroorzaakt maltodextrine een bloedsuikerverlagend effect dat vergelijkbaar is met dextrose.
Voordelen in één oogopslag:
3. Voor wie is maltodextrine geschikt?
Maltodextrine is geschikt voor iedereen die intensief sport en zijn/haar koolhydraatinname op peil wil houden.
Maltodextrine bij krachttraining: Bij krachttraining (bijv. bodybuilding) is maltodextrine een belangrijk ingrediënt in zogenaamde weight gainers. Deze bestaan uit een koolhydraat-eiwitmengsel (meestal in een verhouding van 70:30) dat wordt ingenomen tijdens de spieropbouwfase ("off-season"). Ze zorgen voor een relatief hoge calorie-inname voor gerichte spiermassa-opbouw.
4. Maltodextrine innemen
Maltodextrine is ideaal voor gebruik voor, tijdens en na de training, maar is ook een uitstekende aanvulling op zelfgemaakte shakes om aan te komen. Combineer het met voedingsstoffen zoals wei-eiwit en essentiële vetzuren om je eigen spiermassa-supplement te creëren. Maltodextrine is uitstekend geschikt om extra energie toe te voegen aan eten en drinken zoals muesli, shakes, enz. Omdat maltodextrine vrijwel smaakloos en nauwelijks zoet is, wordt het voornamelijk gebruikt als energiebron in de wedstrijdsport.
Dosering: Wij adviseren om na de training 0,5 tot 1 gram snelle koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te nemen als u snel spiermassa wilt opbouwen (voorbeeld: als u 80 kg weegt, dient u na een intensieve training 80 x 0,8 g = 64 g maltodextrine te consumeren).
Conclusie
De complexe koolhydraten in maltodextrine vullen snel de energiereserves aan en voorkomen zo spierafbraak. Bovendien kan het, net als dextrose, de insulinesecretie in het lichaam stimuleren. Dit kan het transport van creatine en aminozuren naar de spiercellen ondersteunen, wat de eiwitsynthese en spiergroei bevordert.


