Artikel

Eiwitshakes… Maar ik sport niet?!

man maakt eiwitshake

Ben je een debutant in de bumbbells, tijdelijk geblesseerd of überhaupt niet zo’n fanatieke sporter, dan is het nemen van een eiwitshake waarschijnlijk niet top of mind. Voor mensen die de sportschool maandelijks sponsoren en slechts een tot twee maal per jaar hun entree in de gym maken, is het een raadsel waarom de gedreven fitnessfreaks zich wagen aan het nuttigen van de vaak ietwat zanderige versie van een milkshake. Onbekend maakt onbemind, maar kun je eigenlijk ook eiwitshakes lurken als je niet of nauwelijks sport?

Kip, tonijn en kwark

‘Wat is uberhaupt het nut van eiwitshakes?’, zullen veel niet-sportieve geesten zich afvragen. Immers, halen we niet voldoende eiwitten uit onze dagelijkse voeding? Ja. Het is zeker zo dat we met een gevarieerd eetpatroon qua eiwitten niets tekort hoeven te komen. Je haalt doorgaans voldoende proteïne uit bijvoorbeeld kipfilet, tonijn, kwark en gekookte eieren en je lichaam is zelf ook in staat eiwitten te produceren.

Scheuren

Dus: No need for a supplement? Toch wel. Tijdens het sporten, en met name tijdens intensieve krachttraining, ontstaan er kleine scheurtjes in het spierweefsel. Om die scheurtjes te dichten heeft het lichaam eiwitten nodig. Na een zware training kan je lichaam dus wel een extra eiwitshake gebruiken. Om spierweefsel/spieren te herstellen na de training en ter ondersteuning van de spieropbouw.

Niet-sporters hebben zo’n 0,8 gram eiwitten per kilogram gewicht per dag nodig. Voor duursporters, zoals hardlopers, ligt de minimale inname al rond 1,4 gram per kilogram gewicht per dag en een bodybuilder dient zelfs 2 gram eiwitten per kilogram per dag tot zich te nemen. Omdat veel sporters niet steevast met een lunchtrommeltje gevuld met allerhande eiwitrijke voedingsstoffen naar de sportschool gaan - waardoor je bovendien veel nevenvoedingsstoffen en extra calorieën binnen zou krijgen - drinken atleten vaak voor en na het sporten een eiwitshake. Zo komen ze snel en gemakkelijk aan voldoende eiwitten.

Maar ik sport niet?

Sport je niet of nauwelijks of bestaat je coretraining in de sportschool vooral uit converseren met medesporters? Dan ligt je dagelijkse eiwitbehoefte relatief laag. Toch kun je er dan voor kiezen zo nu en dan een eiwitshake te nuttigen. Eiwitten zijn namelijk een belangrijke bouwsteen voor je lichaam. Behalve hun bijdrage aan spierherstel spelen eiwitten natuurlijk ook een belangrijke rol in het lichaam en kan zo af en toe een extra eiwitshake zeker geen kwaad.

Een onsje meer

Eiwitshakes worden ook wel gebruikt als een onderdeel van een afslankdieet. Ze vullen namelijk wel, waardoor je door het voldane gevoel minder geneigd bent de keukenkastjes tot op de laatste kruimel leeg te eten. Let er in het laatste geval echter wel op dat je kiest voor een eiwitshake met weinig koolhydraten en vet, anders zet je dieet weinig zoden aan de dijk! Eiwitten leveren ook een bijdrage aan het totaal aantal calorieën, maar bij een dieet is de bron van de aanwezige calorieën een onderdeel om rekening mee te houden.

Ik ga op reis en neem mee…

Eiwitshakes komen ook van pas wanneer je tijdens drukke perioden of door veel reizen niet toekomt aan het eten van gezonde en gevarieerde maaltijden. Je kunt altijd en overal gemakkelijk een shake bereiden. Je hebt er enkel water en bij voorkeur een shakebeker voor nodig. Dus ook niet-sporters kunnen zich zo nu en dan trakteren op een shake. Omdat je eiwitbehoefte vele malen lager ligt dan bij atleten, heb je aan twee shakes per week al voldoende. Mocht je, om wat voor reden dan ook, lange tijd weinig eiwitten tot je nemen, dan fungeert een lekkere eiwitshake als een welkome toevoeging aan je dagelijkse eetpatroon. Een overdaad aan eiwitten kan over het algemeen geen kwaad. Maar zoals geldt voor alles waar ‘te’ voor staat – (behalve ‘tevreden’)– geldt ook voor eiwitten: teveel is niet goed. Dus geniet, maar drink met mate!

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op