Energie repen

Energierepen zijn ideaal voor het opladen van de koolhydraatvoorraden tijdens lange sportsessies. Ze zorgen voor een snelle aanvoer van calorieën om prestatiedalingen te voorkomen. Energierepen zijn meestal licht verteerbaar en liggen tijdens de training niet zwaar in de maag.

Waarom energierepen zo belangrijk kunnen zijn voor sporters:

 1. Wat bevatten energierepen?
 2. Wie heeft er energierepen nodig?
 3. Wat zijn de voordelen van energierepen?
 4. Wanneer moet ik energierepen nemen?
 5. Wat bevatten energierepen?

  Energierepen zijn een handige manier voor sporters om snel hun koolhydraatvoorraden aan te vullen: Met deze fitnessbars voorzien ze hun lichaam direct van waardevolle koolhydraten (d.w.z. energie) voor bijvoorbeeld de volgende fase van hun fiets- of marathontocht. De meeste atleten - afhankelijk van de intensiteit van hun training of competitie - nemen na ongeveer een uur de eerste reep. Met hoogwaardige energierepen van hoge kwaliteit is het aandeel koolhydraten minstens 60 procent. Idealiter zouden deze met verschillende snelheden beschikbaar moeten zijn. Een deel moet snel beschikbaar zijn voor het lichaam - een ander deel later om het lichaam ook na verloop van tijd van energie als duurzame energiebron te voorzien. Naast koolhydraten moet de energiereep ongeveer 30 procent eiwit en ongeveer 10 procent vet bevatten. Het is zinvol om ervoor te zorgen dat de energiereep waardevolle en licht verteerbare vetten en onverzadigde vetzuren bevat.

  Wie heeft er energierepen nodig?

  Energierepen zijn vooral populair bij duursporters - marathonlopers, fietsers, triatleten of langlaufers. Deze atleten leggen meestal lange afstanden af en hebben niet de mogelijkheid om grote hoeveelheden voedsel mee te nemen. In deze situaties zijn de kleine en individueel verpakte repen de praktische energieleverancier voor tussendoor. Ondertussen gebruiken ook krachtsporters en bodybuilders verschillende energierepen om in hun deels hoge energiebehoefte te voorzien of om de koolhydraatreservoirs voor de training aan te vullen - bijvoorbeeld na een lange kantoordag met de opvolgende training. Energierepen leveren calorieën in samengeperste vorm - tussen de 250 en 500 kcal, afhankelijk van de grootte van de reep. Daarom zijn ze bijzonder geschikt voor sporters in intensieve trainings- of wedstrijdfasen. Hobby hardlopers daarentegen hebben niet noodzakelijkerwijs extra voedsel nodig tijdens hun normale joggingsessies. Zeker niet als hun doel is om gewicht te verliezen door het hardlopen. De aanvulling van de koolhydraatvoorraden met energierepen kan dan in het kader van de training niet gewenst zijn. Tenslotte moet het lichaam naar zijn reserves gaan om overbodige kilo's te kunnen verminderen.

  Wat zijn de voordelen van energierepen?

  Energierepen hebben tal van voordelen:

  • Ze hebben een handig formaat, zijn individueel verpakt en kunnen gemakkelijk worden getransporteerd, bijvoorbeeld tijdens langeafstandssporten.
  • Ze zijn klaar om te eten.
  • Ze zijn meestal gemakkelijk te verteren.
  • Ze zijn een snelle energiebron - en hebben, afhankelijk van hun grootte en ingrediënten, tussen de 250 en 500 kcal per reep.
  In tegenstelling tot bijvoorbeeld een banaan, die ook een uitstekende energiebron is, hebben veel repen een laag basisvochtgehalte. Voor een betere tolerantie is het daarom raadzaam ervoor te zorgen dat het lichaam bij het consumeren van bananen van voldoende vocht wordt voorzien. Om uit de grote keuze aan repen de geschikte reep te vinden, moeten tijdens de training verschillende repen worden getest. Zo zal bijvoorbeeld de optimale energiebooster later in de competitie beschikbaar zijn.

  Wanneer moet ik energierepen nemen?

  Energierepen zijn geen vervanging voor maaltijden, maar een praktische aanvulling om het lichaam snel van energie te voorzien tijdens intensieve training en wedstrijdfasen. Ze mogen echter niet worden gebruikt als vervanging voor een normale maaltijd. In de regel ontbreekt het de meeste repen aan veel belangrijke natuurlijke stoffen zoals vitaminen, mineralen of sporenelementen. Gezonde vetten en vezels zijn ook niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar. Een maaltijd bestaande uit groenten, vlees of vis en een volledige bron van koolhydraten bevat daarentegen veel belangrijke stoffen die atleten in intensieve trainingsfasen nodig hebben. Bovendien bevatten veel repen kunstmatige aroma's, additieven en conserveringsmiddelen die bij overmatig gebruik tot allergieën en intoleranties kunnen leiden. De Powerbar bars zijn bijzonder populair, maar er zijn alternatieven die we ook kunnen aanbevelen:

  1. Energiecake Chocolade 24 x 125 g - Energiecake
  2. Power Pack bar 35 g - Multipower
  3. Natural Energy Bar 40 g - PowerBar
  4. High Energy Bar 50 g - Amacx
  5. Energy Bar 55 g - Maxim 55 g - Maxim

  Conclusie

  - Energierepen zijn de ideale energiebron voor het intensief trainen van sporters wiens trainings- of wedstrijdtoestellen langer dan twee uur of zelfs langer aanhouden.
  - Dankzij hun praktische, kant-en-klare formaat zijn ze geschikt voor duursporters zoals marathonlopers of fietsers als handige energiebooster voor onderweg.
  - Normale hobby-atleten daarentegen hebben de repen meestal minder vaak nodig om goed te kunnen presteren tijdens de training. In de afslankende dietfases moeten ze zelfs volledig zonder hen kunnen, aangezien de repen tussen de 250 en 500 kcal kunnen hebben.
  - Energierepen mogen niet worden gebruikt als vervanging van een normale maaltijd. In de regel ontbreekt het hen aan veel belangrijke natuurlijke stoffen zoals vitaminen, mineralen of sporenelementen. Bovendien zijn gezonde vetten en vezels vaak niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar.
  - Krachtsporters en bodybuilders kunnen energierepen zoals Energy Cakes met een gewicht van 125 gram gebruiken om het lichaam snel van energie te voorzien. Een andere optie zijn koolhydraatshakes zoals de Bodylab24 Fast Carbs.
  - Deze Energy Cakes kunnen natuurlijk ook door alle andere sporters of atleten worden gebruikt als snack of alternatief voor een chocoladereep. Het hoge aantal calorieën moet echter altijd in aanmerking worden genomen in de dagelijkse balans.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op