Artikel

Cardio vs HIIT

1500x500 vrouw doet sprints

Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over de beste manier van vet verbranden... en dat terwijl het onderzoek zo duidelijk is! Maar de verwarring en onduidelijkheid is geenszins verbazingwekkend, op de meeste sportscholen wordt nog steeds gezegd dat cardio met een hartslag rond de 70% van je maximale hartslag optimaal is voor vetverbranding. Zelfs de meeste cardio apparatuur hebben een mooi grafiekje bij hun display die hetzelfde vertelt. Dit is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen; bij een lagere hartslag komt een groter percentage van de verbrande kcal uit opgeslagen vetten.

Wat is hier nu mis mee?

Niets, deze redenering klopt als een bus. Maar het is bij lange na niet zo effectief als Hoge Intensiteit Interval Training Hitt. Sterker nog, HIIT verbrandt per verbrande kcal 9 maal zo veel vet! Hierover straks meer.

Bij HIIT wissel je periodes van zeer intensieve inspanningen af met periodes van lage inspanningen. Een voorbeeld is een stukje sprinten tot je niet meer kunt, dan een stukje joggen om op adem te komen en dit een aantal maal herhalen. Dit kan natuurlijk ook op de hometrainer worden gedaan.

Het onderzoek van HITT

Uit een 20 weken durend onderzoek onder 27 mannen en vrouwen werd gekeken naar de hoeveelheid kcal en hoeveelheid vet die er werd verbrand. De eerste groep trainde 4 tot 5 maal per week 30-45 minuten op een regelmatige hartslag van 60-85%, de HIIT groep trainde 10-20 minuten en deed korte intervallen van 15-30 sec en lange intervallen van 60-90 sec.

De eerste groep had aan het einde, zoals verwacht, bijna twee maal zoveel kcal verbrand. Maar bij de huidplooimetingen om het vetpercentage te bepalen, bleek de HIIT groep beduidend meer onderhuids vet te hebben verbrand dan de eerste groep. De conclusie van het onderzoek was dat HIIT, het aantal verbrande kcal in acht genomen, per verbruikte kcal negen maal zoveel vet verbrandde.

Om er achter te komen hoe dit mogelijk was is door de onderzoekers gekeken naar de enzymactiviteiten in de spiercellen. Hieruit bleek dat HIIT juist na de training vetten en calorieën verbrandde. Dus met 'normale' cardio verbrand je tijdens de training de kcal en vetten, met HIIT er na. HIIT kan er zelfs voor zorgen dat je verbranding 2 tot 3 dagen lang verhoogd blijft.

Dus als je de volgende keer op de hometrainer zit, doe wat goed voelt. Je hebt namelijk eigenlijk altijd wel ergens geweten dat op een lekker middelmatig tempo de pedalen wegtrappen niet de manier was om dat vet weg te krijgen... En dat is het ook niet!

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op