Artikel

Alles over Koolhydraten

1500x500 verschillende soorten koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste leverancier van energie voor het lichaam. Koolhydraten zijn in de meeste voedingsmiddelen de meest voorkomende nutriënt.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn de belangrijkste leverancier van energie voor het lichaam. Koolhydraten zijn in de meeste voedingsmiddelen de meest voorkomende nutriënt. We kunnen de volgende vormen onderscheiden:

 • Enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten
 • Meervoudige koolhydraten

Het lichaam heeft een voorkeur voor koolhydraten als brandstof omdat het deze gemakkelijker kan verbranden dan vetten of eiwitten. Bij verbranding van 1 gram koolhydraten worden er 4kcal aan energie geleverd. Alle koolhydraten behalve de voedingsvezels, die we via de voeding binnenkrijgen worden in het spijsverteringskanaal afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten en komen zo via de dunne darm in het bloed terecht. De lever bouwt fructose en galactose om tot glucose. Glucose is de uiteindelijke brandstof.

De enkel- en tweevoudige suikers kunnen vrij snel worden afgebroken en komen dan ook snel als energiebron beschikbaar. Zetmeel heeft een langer spijsverteringsproces te ondergaan en het duurt dan ook langer voordat dit als brandstof ter beschikking staat. Het lichaam is in staan een voorraad aan te leggen van koolhydraten in de vorm van glycogeen. Opslagplaatsen zijn de spieren (80%) en de lever (20%). Bij behoefte kan uit die voorraden worden geput. Wanneer we teveel koolhydraten consumeren en alle opslagplaatsen zijn gevuld, wordt glucose omgezet in vet wat wordt opgeslagen in het vetweefsel.

Zijn voedingsvezels ook koolhydraten?

Voedingsvezels behoren ook tot de koolhydraten en zijn uitermate belangrijk voor ons lichaam voor het spijsverteringsproces en de algemene gezondheid. Ze zijn echter onverteerbaar en leveren geen energie.

Behoefte aan koolhydraten

Voor zowel een normaal persoon als sporter zou 50 tot 60% van de totale hoeveelheid energie die we via de voeding binnenkrijgen moeten bestaan uit koolhydraten. Daarbij hebben langzame koolhydraten de voorkeur boven enkel- en tweevoudige koolhydraten. Aanbevolen wordt dat er slechts 15 tot maximaal 25% van de totale hoeveelheid energie wordt geleverd uit enkel- en tweevoudige koolhydraten.

Koolhydraat bronnen

Enkele voorbeelden van belangrijke bronnen van enkel- en meervoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraatbronnen:

 • Fruit
 • Honing
 • Melk
 • Suiker

Meervoudige koolhydraatbronnen:

 • Groente
 • Aardappelen
 • Peulvruchten
 • Granen, tarwe, haver, rogge, gerst, rijst en maïs
 • Meel en meelproducten als macaroni, spaghetti enz

Supplementen met goede koolhydraten

Als je een supplement wilt met hoogwaardige koolhydraten is er eigenlijk maar 1 die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Dit is de Rice & Protein. Dit product bevat 100% zilvervliesrijst als koolhydraatbron gecombineerd met een aandeel van 36% eiwit. De eiwitten bestaan uit 6 hoogwaardige bronnen. Deze shake is geschikt voor bijna elke sporter die droge spiermassa wil opbouwen en meer constante energie wil. Indien je op zoek bent naar snelle koolhydraten bekijk dan de Fast Carbs van Bodylab.

Deze tekst is intellectueel eigendom van Bodylab.nl, niets hiervan mag zonder toestemming worden gebruikt of verveelvoudigd. Voor meer informatie: info@bodylab.nl.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op