Artikel

Spiervoeding - Deel 3

verschillende noten

Afgelopen editie keken we naar de macronutriënten, de voedingstoffen die we in grote hoeveelheden eten – proteïne, koolhydraten en vet – en die zorgen voor energie, essentiële vetten en vezels. Nu gaan we eens kijken naar de micronutriënten. Dat zijn de essentiële voedingstoffen die het lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft voor de uitvoering van vele processen die de stofwisseling in staat stellen te functioneren. Ze zijn beter bekend als vitaminen en mineralen.

Velen van jullie die dit lezen zullen denken; áls dit aan de orde komt bij het nieuws is er altijd een topdiëtist die me verzekert dat ik alle voedingstoffen die ik nodig heb uit een uitgebalanceerd dieet kan halen’’. Als je een extreem goed gepland dieet hebt, zeer rijk gevarieerd aan groenten en fruit, met iedere dag verscheiden porties granen, melkproducten, vlees en vis, of als je een goed multivitaminen/mineralen supplement gebruikt, zit je waarschijnlijk goed. Het probleem is dat er maar heel weinig mensen zijn die op deze manier eten en dat niet alle multivitaminen goed zijn. En als je je alleen maar bezig houdt met het halen van je macronutriënten, zul je je niet al te druk maken over het eten van een verscheidenheid aan groentes of het slikken van multivitaminen.

Veel landen hebben besloten dat het noodzakelijk is om bepaalde voedingstoffen, vitamines en mineralen aan voedsel toe te voegen. Ijzer en foliumzuur worden toegevoegd aan ontbijtgranen en brood, jodine aan zout en fluoride aan de watervoorraad. Dit had meetbare, positieve resultaten op de gezondheid tot gevolg. Het is aan landen standaard om zwangere vrouwen supplementen van foliumzuur te geven (en in veel landen ook ijzer) om ernstige afwijkingen in het zenuwstelsel van baby’s te voorkomen. Zou dat nodig zijn als we alles uit ons eten konden halen?

Verder hebben wetenschappers van de Harvard School of Public Health laten zien dat veel mensen in de Verenigde Staten foliumzuur en vitamines B6, B12 en D krijgen. Dit zeer gerespecteerde instituut heeft ookgezegd dat het dagelijks innemen van een multivitaminesupplement "zeer verstandig is".

Een onderzoek van Journal Of the International Society of Sports Nutrition legt de vinger op de zere plek. Toen de wetenschappers de diëten analyseerden van zowel atleten als volwassenen die vooral een zittend leven leiden, waren de resultaten zelfs nog slechter dan verwacht. Van de 70 geanalyseerde diëten voldeed er geen een van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor alle vitamines en mineralen.
Wat het nog verbazingwekkender maakt, is dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verwijst naar de minimum hoeveelheid aan voedingstoffen om een tekort te voorkomen. Het is zelfs niet de ideale hoeveelheid, want die kan nog veel hoger liggen.

En als er nog meer bewijs nodig zou zijn, verwijs ik je naar het Britsh National Diet and Nutrition Survey. Dat liet zien dat de hoeveelheid vitamines en mineralen die mensen gebruiken niet voldoende is. Het is in feite zelfs zo dat ondanks de constante stroom boodschappend over gezonde voeding in de afgelopen decennia het Britse dieet alleen maar slechter geworden is. Mannen namen slechts de helft van de hoeveelheid aanbevolen fruit en groente, terwijl de hoeveelheid genuttigde frisdrank verdubbelde.

Uit onderzoek bleek dat in acht geslachts- en leeftijdgroepen niet een groep het vereiste aantal van een essentieel voedingsmiddel binnenkreeg. Het was zelfs zo dat vrouwen in de leeftijd van 19-24 jaar een tekort hadden in minstens 10 essentiële voedingsmiddelen.

En tenslotte, als je op dieet bent, is de kans zeer hoog dat je je microdoelen niet haalt. Toen de wetenschappers van de Stanford Medical School vier groepen vrijwilligers samenstelden en elke groep een van de vier populaire diëten gaf, drie groepen te weinig vitamines en mineralen binnen kreeg, waaronder vitamine B, B12, C en E, foliumzuur, ijzer, magnesium en zink.

De wetenschappers concludeerden:

"Gewichtsverliesdiëten die zich richten op een samenstelling van macronutriënten zouden aandacht moeten besteden aan de totale kwaliteit van het dieet, waaronder de toereikendheid van de micronutriënten.’’ Maar hoe komt het dan dat de meeste TV-doktoren en voedingsdeskundigen ons vertellen dat we alleen maar een goed dieet nodig hebben? Dit is een zeer dringende vraag, zeker omdat onderzoek aantoont dat de meerderheid van de artsen en diëtisten zelf wel voedingsupplementen gebruiken.

Een tekort aan elke soort vitamine of mineraal kan tot een bepaalde mate leiden tot een knelpunt in een of meerde stofwisselingsactiviteiten en dat kan negatieve consequenties hebben. In het volgende artikel zullen we ons richten op twee belangrijke voordelen die van invloed zijn op gezondheid, spieren en het vetpercentage.

Ontvang 10% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op