Artikel

Alles over vetten

1500x500 verschillende vet bronnen

Ben je op zoek naar gezonde vetten? Kies van voor Omega 3 vetzuren. Is vet positief of negatief? Voor veel mensen klinkt vet als iets negatiefs. De reden dat vet als dikmaker wordt gezien is omdat het maar liefst 9 kcal per gram bevat. Maar ook vet is een essentieel onderdeel van de voeding. Het is wel noodzakelijk om op de juiste manier met vet om te gaan. Zowel om vetopslag te voorkomen als het opbouwen van spiermassa te bespoedigen.

„Wat zijn verzadigde vetten?“

Verzadigde vetten kun je beter proberen in een minimale hoeveelheid binnen te krijgen. De verzadigde vetten zetten makkelijk vast in de bloedbaan en verhogen het cholesterolgehalte. Bij een te hoge hoeveelheid cholesterol in het bloed hoopt het zich langs de vaatwanden op. Oftewel je bloedvaten slibben dicht. Vanwege deze reden wordt het verzadigde vet ook wel het slechte vet genoemd. Het is raadzaam om deze vorm in zeer beperkte mate te gebruiken.

"Wat zijn onverzadigde vetten?“

De onverzadigde vetten bestaan uit enkelvoudig en meervoudig onverzadigd. Deze vetten kunnen in grotere hoeveelheden genuttigd worden omdat deze niet de negatieve bijkomstigheden hebben als verzadigd vet. Ze kunnen eenvoudiger gebruikt worden voor de energievoorziening, blijven langer rondzweven in het bloed en zetten zich moeilijk vast aan de binnenkant van je aders.

De vetten in voeding bevatten altijd zowel verzadigde als onverzadigde vetten. Maar een product wordt beschreven naar welke soort het grootste aandeel heeft. Je kan onthouden dat verzadigde vetten bijna altijd stollen op kamertemperatuur. Deze zijn meestal ook dierlijk van oorsprong.

„Waarom niet te veel of te weinig?“

Een te hoge vetconsumptie kan leiden tot hart en vaatziekten en het wordt in verband gebracht met sommige vormen van kanker. Daarnaast heeft vet een hoge energetische waarde. Wanner het lichaam teveel vetten binnenkrijgt en een overschot aan calorieën heeft worden deze opgeslagen als lichaamsvet.

Een te lage vetconsumptie kan zorgen voor een tekort aan de in vetoplosbare vitamines (a,d,e en K). Daarnaast is vet ook een belangrijke bouwstof voor het lichaam, een belangrijke factor voor transport van energie door het lichaam. Daarnaast heeft het een beschermende en isolerende werking voor het lichaam.

„Wat is de gemiddelde vetbehoefte? “

Het percentage vet waaruit de voeding mag bestaan mag niet meer zijn dan 30-35% van de totale hoeveelheid energie. De verhouding tussen de verzadigde en onverzadigde vetten zou als volgt moeten zijn: 1/3 verzadigd en 2/3 onverzadigd. De behoefte voor een sporter die droge spiermassa op wil bouwen ligt op 15-20% van de totale hoeveelheid energie.

„Wat is Cholesterol? “

Cholesterol is een vetachtige stof die in voeding voorkomt en in het lichaam zelf wordt gevormd. Het dient als bouwstof, isolatiemateriaal, vervult een rol in de vertering van vet en is bestanddeel van bepaalde vitamines en mineralen. Het is gebleken dat bij een hoog gehalte aan verzadigde vetten in de voeding het cholesterolgehalte ook hoog is. Cholesterol is in een zeer negatief daglicht komen te staan in verband met de invloed ervan op het ontstaan van hart en vaatziekten.

De meest voorkomende vetbronnen:

Dierlijk vet:

  • Melk en melkproducten
  • Roomboter, margarine en halvarin
  • Vlees, vis en vleeswaren
  • Wild en gevogelte
  • Eieren, met name de dooier

Plantaardig vet:

  • Diversen oliën
  • Plantenmargarines
  • Noten en pinda’s
  • Pindakaas, notenmoes
  • In geringe mate in graanproducten

Deze tekst is intellectueel eigendom van Bodylab.nl, niets hiervan mag zonder toestemming worden gebruikt of verveelvoudigd. Voor meer informatie: info@bodylab.nl.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op