Artikel

Je Vetverbranding in de vijfde versnelling!

1500x500 vrouw in plank positie

Verlies 5 kg in twee weken met dit nieuwe vetverbranding dieet. Of verzin zelf een variant, je komt ze elke dag weer opnieuw tegen, elke cover van een wikkekeurig magazine. Of we je ze aanraden? NEE Of ze echt voor een efficiënte vetverbranding zorgen? NEE

Wat gebeurt er namelijk als je zo’n crash dieet volgt; een aantal dingen. Als eerste ga je behoorlijk wat minder suikers en koolhydraten eten. Je lichaam gaat dan alle opgeslagen suikers in spiercellen als energie gebruiken… En daar heb je 50% van je resultaat al. Elke gram suiker in je spiercel houdt namelijk 3 gram vocht vast. Je lichaam heeft gemiddeld zo’n 500 gram suikers opgeslagen, als je die suikers dus verbrandt, heb je al een verlies van 1,5 kg. Wellicht onnodig om te zeggen dat je dit gewichtsverlies er direct weer bij hebt als je weer koolhydraten gaat eten. Je creëert dus geen efficiënte vetverbranding.

Wat gebeurt er dan als de suikers op zijn? Dan moet je lichaam op zoek naar andere energiebronnen en bij lage kcal inname die hoort bij zo’n dieet is dat helaas voor 50% spierweefsel en creëer je dus nog steeds geen vetverbranding. En als je dan ook nog bedenkt dat het aantal eiwitten (de bouwstenen van spierweefsel) dat wordt ingenomen, bij een dergelijk lage kcal consumptie, erg laag is, wordt spierafbraak schrikbarend hoog!

Is spierweefsel dan zo belangrijke voor vetverbranding? Spierweefsel is niet alleen verantwoordelijk voor de het aantal kcal wat je per dag verbrand, maar ook voor de mooie strakke lijnen van een lichaam bij zowel vrouwen als mannen. Dat laatste wordt nog wel eens vergeten; stel je eens een vrouw of man voor met nauwelijks spiermassa en weinig vet… het beeld wat in je op zou moeten komen, zou niet ver moeten liggen van iemand die anorexia heeft. Onderschat dus niet het belang van spierweefsel voor een mooi strak uiterlijk! Het is zonder dag niet mogelijk!

Dus zo’n crash dieet zorgt er dus niet alleen voor dat je na afloop verplicht bent weinig te blijven eten om jojo effect te voorkomen maar het zorgt er ook voor dat zelfs als je al je vet verlies, je er nog steeds niet goed uit ziet!

Als laatste nog even een rekensommetje voor diegene die toch nog willen blijven geloven dat zo’n dieet een paar kg vet kan verbranden.

1 kg opgeslagen vet bevat 7000 kcal.

Laten we nu van de meest optimale, maar helaas onmogelijke, situatie uitgaan: we gaan er vanuit dat het hele calorietekort bij een dieet van je vetreserves wordt gehaald (dus niet van opgeslagen suikers of spierweefsel) en we gaan er vanuit dat je verbranding gedurende dat hele dieet even hoog blijft.

Bij een persoon die per dag 2000 kcal zou verbranden en een dieet zou volgen van 1000 kcal, betekent dat een calorietekort van 1000 per dag, of omgerekend 142 gram vet per dag (1000 kcal / 7000 kcal x 7000 gram vet)

Na 2 weken is dit dus een totaal van 2 kg vet, niet echt een efficiënte vetverbranding.

Keihard bewijs dat al die claims van die nieuwe diëten leugens zijn! Creëer een efficiënte vetverbranding

Helemaal niet moeilijk! Als eerste moeten we er voor zorgen dat het lichaam geen spierweefsel gaat aanspreken als energiebron. Bij een calorietekort van 500 zal het lichaam hoofdzakelijk nog vetweefsel afbreken voor energie en spierweefsel bijna ongemoeid laten. Bij dit tekort is een vetverlies mogelijk van een halve kilo per week. Voor alle duidelijkheid, dit is vetverlies, geen verlies van vocht of spierweefsel!

Dit is dus voorwaarde nummer 1: geen groter kcal tekort dan 500!

Om verlies van spierweefsel verder tegen te gaan, gaan we inname van de bouwstenen voor dit kostbare weefsel verhogen; de eiwitten. Neem voor zover je dit nog niet doet, minimaal 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht in. Als je aan intensieve krachttraining doet, minimaal 3 gram per kg lichaamsgewicht.

Dit kun je op een redelijke gemakkelijke manier doen: ga minimaal zes keer per dag eten en neem elke maaltijd in ieder geval iets uit de volgende voedingsgroepen: mager vlees, magere of vette vis, magere zuivel (magere yoghurt, magere melk, magere kwark, magere kaas), 20+ kaas of proteïne supplementen. Je kunt elke maaltijd verrijken met groente (komkommer, tomaat, etc).

De volgende stap: koolhydraten schrappen - Je lichaam eiwitten, koolhydraten en vetten als energiebron gebruiken, maar heeft de grote voorkeur gaat voor koolhydraten. Zolang deze aanwezig zijn peinst je lichaam er niet over om je vetreserves te gaan gebruiken (langdurige sportinspanningen uitgezonderd). Denk hieraan elke keer dat je geneigd bent een snoepje of een koekje te pakken. De vetverbranding wordt dan direct helemaal plat gelegd!

Een andere eigenschap van koolhydraten is dat het lichaam als reactie op koolhydraten insuline aan maakt om zo de ingenomen voedingsstoffen naar de cellen te transporteren. Maar als onze spiercellen al gevuld zijn met energiereserves, zal het overschot aan voeding opgeslagen worden als vetten. Insuline zorgt dan dus voor een stroom van vetzuren naar je vetcellen toe, hierdoor wordt vet verbranden als zwemmen tegen de stroom in. Hoe meer koolhydraten, hoe meer insuline, hoe sterker de stroom. Bij een te sterke stroming zul je achteruit gaan in plaats van vooruit. Er zijn overigens twee momenten waarop we wel insuline willen hebben: bij het ontwaken en na de training. Onze koolhydraatreserves zijn dan verbruikt en moeten aangevuld worden. Hoe gaat mijn dieet er nu uitzien? We nemen dus minimaal 6 maaltijden per dag waarvan het essentiële deel uit eiwitten bestaat. Bij het ontbijt voegen we een complexe koolhydraatbron toe zoals havermout, Brinta, roggebrood of donker volkorenbrood.

Na de training voegen we een simpele koolhydraatbron zoals vruchtensap of een sportdrankje. Voor de beste resultaten kun je het beste 30 minuten wachten omdat de vetverbranding als resultaat van de training nog in volle gang is.

De inname van vetten kunnen een enorme invloed hebben op het vetverlies, verzadigde (dierlijke) vetten belemmeren je vooruitgang, terwijl Omega 3 vetzuren het vetverlies ondersteunen. Bovenstaande maaltijden bevatten weinig vetten, voeg daarom tweemaal daags een eetlepel lijnzaadolie toe om het dieet te verrijken met de gezonde omega-3 vetzuren. Drink wat het lichaam nodig heeft, water. Je lichaam heeft het nodig voor alle processen waaronder het afbreken van vetten. Drink daarom minimaal 2,5 liter water per dag. Dit is niet zo maar een loze vuistregel, je zult het verschil merken! Heb je echt een keer zin in iets anders, neem dan bij uitzondering een lightdrank. Direct na de training is het uitgelezen tijdstip voor vers vruchtensap. Doe dit twee weken en kijk dan naar het gewichtsverlies in de tweede week (omdat je de eerste week ook wat vocht verliest). Is dit meer dan een kilogram, ga dan iets meer eten (dan ben je namelijk ook spiermassa aan het verbranden), is het minder dan 250 gram, ga dan iets minder eten. Neem, omdat een goed dieet wel een dieet is dat je vol kunt houden, één vaste dag in de week waarin je even eet wat je wilt. Eet lekker die pizza, neem even dat biertje, zorg er voor dat je na die dag er weer een week tegen aan kan. Eet op deze dag ook gerust heel veel koolhydraten, dit zal je verbranding een flinke boost geven. Dus veel brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, etc.

Neem een abonnement op de sportschool als je die nog niet hebt, ga naar de supermarkt voor de juiste voeding en je droomlichaam is al 10 stappen dichterbij.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op