Artikel

Wat is het ideale aantal herhalingen en aantal sets voor spiergroei? Gym talk, door Pieter van der Plas!

Weer een nieuwe Gym Talk van Pieter van der Plas! Dit keer gaat Gym Talk over de ideale aantal herhalingen en aantal sets voor spiergroei. Lees en leer! Wat is het ideale aantal herhalingen en aantal sets voor spiergroei? Dit is een van de meest gestelde vragen binnen de fitness. Uit onderzoek blijkt dat 3 a 4 setjes van 10 tot 12 herhalingen ideaal is voor spiergroei. Maar dan moet je wel elke set tot het uiterste gaan. Het juiste gewicht kiezen is dus heel belangrijk.

Wat is het ideale aantal herhalingen en aantal sets voor spiergroei?

Zolang je dezelfde spiergroep traint, hoef je bij een nieuwe oefening niet telkens te beginnen met een lichtere set.
Telkens een nieuwe oefening beginnen met een lichtere set zal de intensiteit omlaag halen van je training. Vooral wanneer je stopt terwijl je nog meer herhalingen kan maken. Het zijn immers de laatste paar geforceerde herhalingen waar je groei mee stimuleert. Kies dus een gewicht waar je maximaal 10 tot 12 herhalingen mee kan maken.
Stop niet omdat je het aantal hebt bereikt wat je wilde bereiken. Maar stop alleen als je niet meer verder kan. Dat is het moment dat of het gewicht niet meer verplaatst kan worden of als de techniek zwaar achteruit gaat. Dat zou dus moeten liggen tussen de 10 en de 12 herhalingen.
Gebeurd dit bij de 6e herhaling, dan heb je een te zwaar gewicht gebruikt. Gebeurd het pas na 13 of meer herhalingen, verzwaar dan je gewicht.
*tip: noteer de gewichten zodat je een volgende keer exact weet welke gewichten je gebruikt bij welke oefeningen.

Samengevat

Doe een korte warming-up. Begin je training en kies zorgvuldig het juiste gewicht waar je maximaal 12 herhalingen mee kan maken. Ga vervolgens elke set tot maximaal. Elke set die je doet, moet er toe doen.

Let’s hit it hard, and let’s hit it good!
<
Pieter

Ontvang 10% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op