Artikel

Wat zijn de effecten van alcohol op je spieren?

geond en fit met Bodylab24

Dat alcohol niet goed voor je is, is waarschijnlijk geen nieuws. (Overmatig) alcoholgebruik zorgt onder andere voor een grotere kans op kanker en verschillende ziektes aan de lever. Maar wat zijn de gevolgen voor je spieren eigenlijk?

Verschillende maten alcoholconsumptie

Een matige alcoholconsumptie (1-6 glazen) zal geen enorme invloed hebben op de prestaties en het herstel van de spieren. Binnen deze categorie drink je 7-14 glazen alcohol per week.
Wanneer er sprake is van een hevige alcoholconsumptie (meer dan 6 glazen), worden de effecten op de spieren steeds groter. Onder andere de testosteron- en cortisolwaardes zullen dalen. Binnen deze categorie drink je meer dan 14 glazen alcohol per week.

Uitdroging

Een van de nare bijwerkingen van alcohol is uitdroging. Door het drinken van alcohol plas je meer vocht uit dan dat je binnenkrijgt. Het gevolg hiervan is uitdroging. Dit leidt vervolgens weer tot spierkrampen en verminderde prestaties.

Een lager testosteronlevel

Een van de negatieve effecten van het drinken van alcohol is dat het ervoor zorgt dat het testosteronlevel in het lichaam daalt. Testosteron is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij onder andere de spiergroei. Een lage testosteronspiegel zorgt voor een lager vermogen om spieren op te bouwen.

Afname spiermassa en spierkracht

Alcohol breng naast het testosteronlevel ook het cortisollevel uit balans. Een verlaagd coritsollevel kan onder andere leiden tot ‘spieratrofie’, wat ervoor zorgt dat je spiermassa en spierkracht afneemt. Ook kan het ervoor zorgen dat het lastiger wordt om te herstellen van een (zware) training.

Sneller last van spierpijn

Heb je na het drinken van alcohol sneller last van spierpijn? Dat is niet gek. In je lever wordt melkzuur, een stof die je lichaam aanmaakt tijdens het sporten, afgebroken. Na het drinken van alcohol is je lever druk met het afbreken van de alcohol, het afbreken van melkzuur heeft dan geen prioriteit. Hierdoor krijg je sneller last van verzuring en spierpijn.

Tips voor het drinken van alcohol

- Drink met mate
- Kies bij voorkeur een drankje met weinig toegevoegde suikers
- Drink tussendoor water
- Probeer geen alcohol te drinken vlak voor of na je training
- Zorg ervoor dat je een goed voedingspatroon behoudt na het drinken van alcohol

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat het drinken van alcohol veel negatieve consequenties met zich meebrengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een minder snelle spiergroei, afname in spiermassa en -kracht en een grotere kans op spierpijn. Door onze tips te gebruiken zullen de negatieve effecten het minst groot zijn. Vergeet niet, af en toe een biertje of een wijntje kan geen kwaad.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op