Artikel

Eten voor het trainen, goed idee…of toch niet? Gym talk, door Pieter van der Plas!

Weer een nieuwe Gym Talk van Pieter van der Plas! Dit keer gaat Gym Talk over Eten voor het trainen, goed idee…of toch niet? Lees en leer! Soms vraag ik aan mensen in de sportschool wanneer ze gegeten hebben. Hieruit blijkt dat best veel mensen eerst eten en een uur later al gaan sporten. Maakt dat eigenlijk veel uit? En is een uurtje wachten wel genoeg?

Gemiddeld duurt het 2 tot 4 uur om een maaltijd te verteren. Tijdens dit proces is bloed benodigd in de maag.
Maar tijdens het trainen is er ook bloed benodigd voor de spieren. Bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor de spieren om te presteren. Als je eten nog niet verteerd is, is er dus minder bloed beschikbaar voor de spieren, want een deel van het bloed zit bij de maag. De spieren zullen dus niet maximaal bevoorraad worden met als gevolg mindere prestaties en minder resultaat van je training.
Een ander nadeel van een grote maaltijd voor het trainen is de after -dinner dip. De exacte oorzaak is niet helemaal bekend, maar het gevoel kennen we allemaal, moe worden. Verre van ideaal als je wilt gaan knallen.

Probeer vetten te mijden vanaf 4 uur voor je training. Vetten worden zeer langzaam verteerd en vertragen de vertering van de rest van de maaltijd.

Mag ik dan helemaal niks eten 2 uur voor het trainen?

Integendeel! Het is niet de bedoeling dat je slap van de honger naar de gym gaat. Wat snelle koolhydraten (bv fruit of fast carbs of mass creatine) worden sneller opgenomen en kunnen juist voor extra energie zorgen. Vooral de vloeibare vorm. Ook kunnen eiwitten, spierafbraak voorkomen tijdens het trainen. Drink daarom een eiwitshake of aminos niet alleen na, maar eventueel ook voor het trainen. Wil je optimaal trainen, hou je voeding dan klein en snel verteerbaar.

Keep in mind, het gaat er niet om wat je eet, maar wanneer je wat eet.

Pieter

Meer Gym Talk?

Wat is het ideale aantal herhalingen en aantal sets voor spiergroei?Wat is het ideale aantal herhalingen en aantal sets voor spiergroei?Wat is het ideale aantal herhalingen en aantal sets voor spiergroei?

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op