Artikel

8 Food fotografie tips van Jacky Nobels

whey eiwit en shaker

Jacky Nobels (van Instagramaccount jackyynobels) is wat ons betreft een van de beste food fotografe van Instagram! Omdat we in de maand April de #bodylabfoodfoto contest doen hebben we haar daarom om wat tips gevraagd voor het maken van de mooiste food foto’s! Food fotografie vind ik het allerleukst om te doen. Ik probeer de foto’s op mijn blog steeds weer te verbeteren en ik ben vast niet de enige. Daarom deel ik hieronder mijn 8 food fotografie tips!

8 Food fotografie tips van Jacky Nobels

1. Camera

Als je het goed doet kan je met alle camera’s goede foto’s maken en heb je geen dure camera nodig! Focus je dus eerst op de volgende tips.

2. Licht

Licht vind ik het allerbelangrijkste. Als het buiten donker is maak ik geen foto's, want dan weet ik dat de foto sowieso niet mooi wordt.

Natuurlijk daglicht is het mooiste bij food foto’s en gebruik dan ook nooit een flitser. Als je een flitser gebruikt, krijg je schaduwen en wordt de kleur onnatuurlijk. Als het mooi weer is kan je foto’s het best buiten foto’s maken (zorg wel voor een plekje in de schaduw, nooit midden in de zon). Als je binnen foto’s maakt, doe dat dan op een plekje bij het raam. Als je bij het raam foto's maakt heb je meestal schaduw aan een kant van de foto. Zet bij de schaduwkant dan een witte plaat, dit haalt de ergste schaduw uit je foto.

3. Zorg dat er wat ‘gebeurt’ in de foto

Laat iemand het bordje vasthouden, wat saus over je gerecht gieten, snijd een stuk uit je taart, haal een hapje uit je brownie. Dat maakt de foto interessanter om naar te kijken en het gerecht ziet er dan meestal wat lekkerder uit.

4. Styling

Middels styling kan je ieder gerecht mooi maken! Zorg voor mooie borden met passende kleuren, lekkere toppings en veel decoratie. Houten snijplankjes, glaasjes, theedoeken en bestek. Al staat er maar een klein stukje van op de foto, dat geeft toch een leuk effect.

In de foto’s hieronder zie je havermout. Havermout ziet er over het algemeen niet heel smakelijk uit, maar door veel decoratie te gebruiken en wat fruit en kokosrasp erover te strooien, zien deze havermoutjes er meteen wat beter uit!

5. Ondergrond

Het is ideaal als je een mooie vloer of tafel hebt, deze kan je gebruiken als ondergrond. Maar niet altijd heb je genoeg licht op die plek, of vind je de kleur van je tafel/vloer niet mooi of wil je wel eens wat afwisseling. Maak dan gewoon je eigen ondergrond!

Je hebt vast wel ergens een oude plank of stukken hout over. Zo niet, kan je voor niet al te veel geld een plank kopen en de plank in kleurtjes verven die je zelf mooi vind. Je kunt ook plakplastic bestellen en deze op de plaat plakken. Een standaard witte ondergrond raad ik sowieso aan om te hebben.

Op de foto zie je een aantal planken die ik zelf gemaakt heb. Zoals je ziet kan je er alle kanten mee op.

6. Maak veel foto's

Hoe meer je oefent, hoe mooier je foto’s worden. Daarnaast kan je beter te veel dan te weinig foto's hebben! Het is zo zonde als je eten op is en je komt erachter dat de foto niet goed is. Gebruik verschillende ondergronden met verschillende kleuren, stel scherp op verschillende punten in de foto en fotografeer vanuit verschillende hoeken (van ze zijkant of van de bovenkant bijvoorbeeld). Later kan je kiezen welke je het mooist vind.

Nog een voordeel.. Als je meerdere mooie foto’s van eenzelfde gerecht hebt, maar ze heel anders zijn, heb je altijd iets te posten op instagram! Zie bijvoorbeeld deze verschillende foto’s van dezelfde brownie. Ik heb vanuit verschillende hoeken gefotografeerd en heb de brownie in de tweede foto aangesneden, voor een heel ander effect.

7. Scherpte

Als je toch een spiegelreflexcamera gebruikt, houd dan rekening met het diafragma. Wat ik zelf het mooiste vind bij een food foto is dat een groot gedeelte onscherp is. Hoe groter het diafragma (kleine f), hoe meer er onscherp is in een foto en hoe minder licht je nodig hebt! Maar hier kan je natuurlijk in variëren en is een kwestie van smaak.

Hieronder maakte ik gebruik van een groot diafragma en zoals je ziet is alleen een klein gedeelte van de foto scherp. Heb je geen verstand van de instellingen op je camera en geen zin om je erin te verdiepen? Zorg er dan voor dat je lens volledig ingezoomd is, dat de afstand tussen het scherpe en onscherpe voorwerp groot is en dat je camera op macro stand staat!

8. Bewerken

Als laatst is het tijd om je foto’s te bewerken. Ik bewerk al mijn foto’s op dezelfde manier. Eerst gebruik ik Adobe Lightroom op mijn computer, vervolgens gebruik ik de app VSCO als de foto’s op mijn telefoon staan. Met beide programma’s maak ik mijn foto’s lichter, maak de kleuren feller en voeg wat contrast toe.

Eerder gaf ik al aan dat natuurlijk licht belangrijk is. Helaas heb je dat niet altijd voor het kiezen in een restaurant. Het licht in een restaurant is meestal oranje/rood door de lampen. Als je dan toch mooie foto’s wilt maken zijn Lightroom of VSCO ideaal om wat meer blauw aan je foto toe te voegen voor een meer natuurlijk effect. In de foto hieronder zie je het verschil in kleur. Deze foto is gemaakt in een restaurant, de eerste foto heeft nog de onnatuurlijke oranje kleur, aan de tweede foto heb ik iets meer blauw toegevoegd.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op