Vitaminen

Sporters hebben een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen, niet alleen voor macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten of vetten, maar ook voor micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Een tekort kan een negatief effect hebben op de gezondheid, het herstel of de prestaties

91 produkte

Vitamine en mineralen de meest voorkomende antwoorden op uw vragen

Andere sub-categorien: Zink , Vitamine-D , Multi Vitaminen .

1. Wat zijn Vitamines?

Het woord vitamines is samengesteld als een samenvoeging uit de woordstam "vita" (leven) en amine (stikstofhoudend). Vitaminen zijn puur chemisch zeer complexe organische verbindingen. Het lichaam heeft deze essentiële voedingsstoffen nodig voor vele belangrijke functies. Vitaminen worden ook wel micronutriënten genoemd, wat betekent dat ze zelf geen energie leveren, in tegenstelling tot macronutriënten, zoals vetten, koolhydraten of eiwitten. Als onderdeel van het metabolisme ondersteunen ze de energievoorziening en de omzetting van voedingsstoffen. Ze bevorderen ook een gezond immuunsysteem en zijn betrokken bij de verdediging van vrije radicalen. Kortom, vitamines zijn verdeeld in twee groepen - de lipofiele (vetoplosbare) en de hydrofiele (in water oplosbare) vitamines. Belangrijkste verschil tussen deze twee typen: de verschillende opslagcapaciteit in het lichaam.
Vitaminen zijn voor het grootste deel essentieel, maar kunnen niet door het lichaam zelf worden geproduceerd. Ze worden meestal via voedsel ingenomen, deels in de vorm van zogenaamde provitaminen. Het is een voorloper, die het lichaam vervolgens transformeert naar de vitamines die eigenlijk nodig heeft. In tegenstelling tot mensen kunnen planten alle stoffen die belangrijk voor hen zijn zelf synthetiseren – voor dieren is dit deels mogelijk: de meeste diersoorten kunnen Vitamine C zelf aanmaken en leveren daarmee voor velen van ons - behalve voor vegetariërs en veganisten - natuurlijke bronnen van vitaminen die we absorberen via ons voedsel.
Voor mensen is vitamine C een belangrijke en essentiële vitamine. Het behoort tot de zogenaamde metabolieten - tussenproducten - die in de lichaamscellen voorkomen. Ze zijn nodig voor veel stofwisselingsprocessen in de cellen en zijn op verschillende betrokken bij opeenvolgende reacties. Metabolieten kunnen door de enzymen zelf worden geproduceerd, maar slechts gedurende een beperkte tijd en in beperkte hoeveelheden.

2. Welke vitamines zijn er?

Wetenschappelijk zijn 20 vitamines bekend. Hiervan worden de volgende 13 vitaminen essentieel geacht: Vitamine A (retinol), vitamine B1 (Thimain), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine) Vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B7 (biotine), vitamine B9 (Foliumzuur), vitamine B12 (cobalamine), vitamine C (Ascorbinezuur), vitamine D (Cholecalciferol), vitamine E (tocoferol), vitamine K (fylloquinon en menaquinon).
Bijna al deze vitaminen moeten via de voeding worden opgenomen. Een uitzondering is vitamine D, die belangrijk is voor de aanvoer van calcium: het kan zelfs in het lichaam door zelfsynthese worden geproduceerd. Om vitamine D te produceren, heeft het lichaam voldoende zonlicht nodig op de onbedekte huid. Vooral in periodes van grotere fysieke inspanning of in de winter, wanneer het aantal activiteiten in de buitenlucht meestal afneemt en de huid is bedekt met warme kleding, kan een extra inname van vitamine D-supplementen nuttig zijn. Niacine (dwz vitamine B3) kan ook door het lichaam zelf worden aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Uw eigen behoefte hangt af van de hoeveelheid eiwit die wordt ingenomen. Vooral atleten zouden in voldoende hoeveelheden niacine aan hun lichaam kunnen leveren, omdat het een sleutelrol speelt in het eiwitmetabolisme.

3. Hoe werken vitamines, welke functie hebben ze?

Vitaminen zijn een belangrijk onderdeel van het metabolisme van eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast zijn ze betrokken bij de verwerking van mineralen. Hun hoofdtaak is het reguleren van het herstel en het opnieuw opbouwen en ontmantelen van verschillende stoffen. Vitaminen zijn dus ook indirect betrokken bij energieproductie. Vitaminen zijn ook erg belangrijk voor een sterk immuunsysteem, voor de cel-, bot- en tandstructuur en voor de aanmaak van bloedcellen.
Elke vitamine heeft een specifieke functie: een adequate toevoer van alle vitamines is daarom cruciaal voor de veerkracht en gezondheid van het lichaam. Omdat de voeding van de meeste mensen tegenwoordig zeer goed in balans is, zijn typische ziektes die te wijten zijn aan vitaminetekorten tegenwoordig zeer zeldzaam. Vooral zeevarenden leden bijvoorbeeld aan scheurbuik, de meest voorkomende tekenen waren bloedend tandvlees en bijgevolg tandverlies. De reden was dat ze vaak niet in staat waren vers, vitamine-rijk voedsel voor lange periodes op volle zee te eten.

4. Wat zijn in vet oplosbaar en wat zijn in water oplosbare vitamines?

Zoals reeds vermeld, wordt een onderscheid gemaakt tussen in water oplosbare en in vet oplosbare vitaminen: In wateroplosbare Vitamines kunnen slechts in zeer beperkte mate door het lichaam worden opgeslagen. Daarom moeten ze regelmatig via de voeding worden ingenomen. Omdat het lichaam na een korte tijd door de nieren onnodige hoeveelheden vitaminen afscheidt, kan het niet leiden tot een overdosis aan vitamines. De enige uitzondering is vitamine B12 (cobalamine), die in grotere hoeveelheden in de lever kan worden opgeslagen.
Het lichaam maakt gebruik van in water oplosbare vitamines om co-enzymen te produceren: B-vitamines zijn bijvoorbeeld betrokken bij verschillende metabolische processen. Vitamine C versterkt het immuunsysteem, heeft een positief effect op vrije radicalen en helpt bij genezingsprocessen.
In vet oplosbare Vitamines worden voor het lichaam vrij gemaakt in de darm. De combinatie van gezonde vetten en fruit en groenten brengen speciale voordelen met zich mee voor de opname van in vet oplosbare vitaminen - vooral bij een vetarm dieet moet hiermee rekening worden gehouden. Anders kan dit ertoe leiden dat lage niveaus van in vet oplosbare vitaminen echt in het lichaam aankomen. In vet oplosbare vitamines ondersteunen de productieprocessen van bepaalde eiwitten. Deze vitamines worden geabsorbeerd en uitgescheiden via de darm. In dit geval zijn vitamines geen klassieke energiebronnen, zoals Aminozuren, andere eiwitten, koolhydraten en vetten.
In vetoplosbare vitaminen kunnen, in tegenstelling tot wateroplosbare vitaminen, in grotere hoeveelheden door het lichaam worden opgeslagen. Dit gebeurt in de lever en in de vetafzettingen. Het is daarom niet nodig om het lichaam dagelijks van deze vitamines te voorzien.
Bij het nemen van supplementen moet ervoor worden gezorgd dat mogelijke overdosering wordt voorkomen. Daarom is het raadzaam om de inname van geschikte supplementen vooraf met een arts te bespreken. Een overdosis van de verschillende in vet oplosbare vitamines kan schadelijk zijn voor het lichaam en leiden tot verschillende ongewenste symptomen: bijvoorbeeld hoofdpijn, wazig zien of haaruitval.

5. Welke producten en voedingsmiddelen bevatten vitamines?

De verschillende vitaminen zijn aanwezig in tal van producten, die vanzelfsprekend zijn voor het grootste deel van het voedingspatronen:
Vitamine C: citrusvruchten zoals sinaasappels, maar ook rozenbottels, acerola-kers en kiwi zijn de klassieke bronnen van vitamine C. Sommige groenten bevatten bovendien grotere hoeveelheden vitamine C, waaronder paprika's, verschillende soorten kool, aardappelen en zuurkool.
B-vitamines: de B-vitamines komen vooral voor in vlees, vis, eieren, verschillende groene groenten of volle granen. Melk levert B12, bloemkool B7 en tarwekiemen B5.
Vitamine K, E en A: Vitamine K komt voornamelijk voor in de lever, in eieren of boerenkool - vitamine E voornamelijk in plantaardige oliën en volle granen. Lever, melk en vis leveren ook vitamine A, die ook in veel planten wordt aangetroffen in de zogenaamde provitamine.
Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit, groenten en volle granen en gematigde hoeveelheden vlees en zuivelproducten, kan normaal gesproken voldoen aan de behoefte aan essentiële vitamines. Daarnaast moet iedereen zelf uitvinden of zijn lichaam een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines heeft. Ook de huisarts kan na een analyse informatie verstrekken. Vegetariërs of veganisten kunnen meestal via hun normale dieet aan de behoefte aan vitamines voldoen.

6. Wat is mijn behoefte aan vitamines?

Bij het bepalen van de persoonlijke vitamine behoefte moet verschillende factoren een belangrijke rol spelen: Deze omvatten leeftijd en geslacht, mentale en fysieke stress in het dagelijks leven en de frequentie en intensiteit van sportieve activiteiten. Daarom zijn de aanbevolen gemiddelde slechts een richtlijn.
Doorgaans hebben mensen in de professionele of persoonlijke stress-situaties een hogere vitamine-behoefte. Dit is ook voor vrouwen tijdens de zwangerschap en borstvoeding, over het algemeen in ziekten of verhoogde consumptie van alcohol. Zelfs in de intensieve training en competitie fasen, heeft het lichaam een verhoogde behoefte aan een breed scala aan vitaminen, omdat ze betrokken zijn bij de metabole processen van koolhydraten, eiwitten en vetten in een beslissende manier en deze om te zetten vaak alleen de benodigde energie leveranciers. Daarom bieden alle grote fabrikanten diverse vitamine producten in tablet of capsule vorm aan- als afzonderlijke producten of in combinatie met mineralen.

7. Conclusie

  • Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor vele belangrijke functies van ons lichaam.
  • De meeste vitamines kunnen niet door het lichaam zelf worden geproduceerd en worden opgenomen via de voeding of supplementen.
  • Vitaminen houden het lichaam fit, voorkomen verschillende ziektes en ondersteunen het genezingsproces in geval van ziekte.
  • Wetenschappelijk bekend zijn nu 20 vitaminen, waarvan 13 als essentieel voor het leven worden beschouwd.
  • Kortom zijn vitamines verdeeld in vetoplosbaar en in water oplosbaar. Het belangrijkste verschil tussen deze twee typen is de verschillende opslagopties in het hoofdgedeelte.
  • Elke vitamine heeft een specifieke functie in het lichaam. Daarom is voldoende aanbod van alle vitamines essentieel voor veerkracht en gezondheid.
  • Een uitgebalanceerd voeding dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen, maar ook aan gematigde hoeveelheden vlees en zuivelproducten, dekt normaal gesproken de behoefte aan essentiële vitamines.
  • Omdat de voeding van de meeste mensen tegenwoordig zeer goed in balans is, zijn typische ziekten die te wijten zijn aan vitaminetekorten nu zeldzaam.
  • Leeftijd en geslacht, mentale en fysieke stress in het dagelijks leven evenals de frequentie en intensiteit van sportactiviteiten spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de persoonlijke vitaminebehoefte. r
  • Iedereen die een verhoogde behoefte aan vitamines heeft, kan dit ook doen met geschikte supplementen, die worden aangeboden in tablet- of capsule-vorm en in verschillende doseringen en combinaties (bijvoorbeeld met andere mineralen).

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op