Artikel

BCAA voor verschillende sporten

vrouw met bcaa's

Of je nu aan voetbal, hardlopen, bodybuilding of crossfit doet; iedereen kent de lange uren in de gym of op het veld. Als je sport, dan weet je wat vermoeidheid is. En zo hoort het. Maar wat voor effect hebben deze lange trainingen en wedstrijden op je lichaam? In dit artikel gaan wij in op de werking van BCAA en de toepassing hiervan bij verschillende sporten.

Wat zijn BCAA's?

BCAA staat voor branched chain amino acids. Deze essentiële aminozuren zijn onmisbaar voor spieropbouw en –behoud. Omdat je lichaam ze niet zelf aanmaakt, moet je ze binnenkrijgen door middel van voeding. Gemiddeld genomen heb je als sporter dagelijks 20 gram van deze aminozuren nodig. Het goede nieuws is dat eiwitrijke voeding vol zit met deze BCAA. Maar wat als je aan het afvallen bent, en dus minder calorieën eet dan normaal? Of als je fanatiek sport en daardoor urenlang zonder voeding zit?

De toestand van spierafbraak, ofwel katabolisme, waarin je lichaam terechtkomt na een periode van intensieve lichaamsbeweging of na een periode zonder eten, heeft negatieve gevolgen, welke sport je ook doet.

Toepassing bij verschillende sporten

Doordat BCAA enorm snel door het lichaam worden opgenomen (veel sneller dan aminozuren uit de meeste andere bronnen), treden de effecten vrijwel direct in. Wij adviseren om vlak vóór of gedurende de activiteit 5 tot 10 gram BCAA te nemen. Door de positieve invloed op de aanmaak van het stofje 5-HTP, maakt je lichaam meer serotonine aan. Of het nu voetbal, tennis of een andere sport is: BCAA is een goede aanvulling.

- Het zal je dan ook niet verbazen dat ook in de duursport voor BCAA een glansrijke rol is weggelegd. Hoe langer en intensiever de activiteit, hoe meer je van je lichaam vraagt. Door tijdens het hardlopen of wielrennen te supplementeren met BCAA, voorzie je je lichaam van de drie essentiële aminozuren. Deze zijn zeer geliefd onder de sporters.
- Dit laatste is natuurlijk weer van vitaal belang voor mensen die aan bodybuilding, crossfit of powerlifting doen. Vooral tijdens perioden van droogtrainen zijn BCAA populair. Niks is immers zo zonde als hard trainen en je lichaam hierin niet te ondersteunen, toch?

Welke BCAA’s?

BCAA-supplementen bevatten de drie aminozuren L-leucine, L-valine en L-isoleucine. Aangezien L-leucine in grotere mate bijdraagt aan de positieve effecten van BCAA, bevat een goed BCAA-supplement altijd meer L-leucine dan de andere twee genoemde aminozuren. Een uitstekend voorbeeld hiervan is ons huismerk BCAA Powder. Dit perfect oplosbare poeder bevat geen vulstoffen en kent een verhouding van 2:1:1, waarin L-leucine dus de boventoon voert. Hierdoor is dit een perfecte aanvulling op de voeding van niet alleen elke krachtsporter, maar ook elke duursporter, vechtsporter en voetballer. Dit supplement is ook verkrijgbaar in capsulevorm of met verschillende smaken.

Conclusie

Al met al hebben BCAA onmiskenbare voordelen voor elke tak van sport. BCAA’s zijn met name populair tijdens intensieve, langdurige trainingen of wedstrijden. BCAA kunnen dus een wereld van verschil maken, welke sport je ook beoefent.

Ontvang 10% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op