Artikel

De optimale training frequentie door Marly Nooijen

blog maryl nooijen

In de tijd dat we nu leven is één keer per week een spiergroep trainen niet meer genoeg. Of dat je nu een beginner bent of vergevorderd. Door 1 x per week alle spiergroepen te trainen optimaliseer je niet het trainingsresultaat. En ja we leven in een wereld dat we (bijna) allemaal een fulltimebaan hebben, maar waar stellen we onze prioriteiten? Hoe belangrijk vind jij het om het allerbeste uit je trainingsprogramma te krijgen? Vooral de sporters die meer spiermassa willen creëren moeten vaker dan 1-2 x per week de sportschool induiken.

Weekplanning?

Een tip die ik je zou geven is ook niet te kijken naar een weekplanning. En het klopt als je zegt dat een week 7 dagen duurt maar jouw lichaam heeft hier geen benul van. Je lichaam functioneert in een 24 uurs ritme. Jouw lichaam maar ook die van mij hersteld sneller dan 168 uur oftewel één week. Je lichaam hersteld gemiddeld gezien tussen 1-3 dagen. Dit heeft te maken met:

Hoe gevorderd ben je? Hoe zie je training eruit? Belasting tijdens je training? Mentale belasting zoals stress die het herstelproces misschien wel doet vertragen? HEEL BELANGRIJK --> VOEDING!

Wanneer je niet de juiste brandstof gebruikt voor je lichaam en leeft op fastfood, koekjes, ijs etc. is dit niet bepaald bevorderd voor je herstel.

Kern van het verhaal ‘1 week wachten tot je de spiergroep weer gaat trainen is ingeval voor de meeste niet optimaal’.

En ja, de grote spiergroepen zoals bijv. quadriceps, gluteus, hamstrings, lats, borst etc. hebben gemiddeld gezien langer hersteltijd nodig dan bijv. je Biceps, onderarmen, kuiten en achterkant schouders. De kleinere spiergroepen herstellen binnen <1-2 dagen.
In vergelijking tot grote spiergroepen <1-5 dagen. Dit heeft o.a. ook te maken met de lengte/grootte en vezeltype van de spieren.

Train met een Trainer

Verder zou ik beginnende sporters altijd aanraden om met een trainer te gaan trainen. Vooral als ze serieus willen gaan sporten en echt iets willen bereiken. Wanneer ik een gemiddelde sportschool binnenloop zie ik de meeste mensen niet trainen. Volgens mij weten ze niets eens wat ze aan het doen zijn of waarom ze dingen doen zoals ze het doen. Weten ze wel welke spiergroep ze überhaupt aan het trainen zijn? En waar ze op moeten letten? En dan heb ik nog niet eens over de motivatie van sommige. Overigens zeg ik niet dat je als beginner meteen 6-7 dagen in de week moet gaan trainen. Maar ik zou wel aanraden om de frequentie langzaam op te bouwen. Dit geldt ook voor volume in je trainingssessies.

Krachtraining, ook voor vrouwen!

En voor alle vrouwen. Ook voor jullie is krachttraining erg belangrijk! Wist je dat wij zelfs sneller herstellen dan de mannen? Daarentegen zouden wij zelfs vaker in de sportschool moeten zijn dan mannen ;-).

De optimale trainingsfrequentie voor alle spiergroepen ligt tussen de 2-7 dagen in de week. Voor optimale spiereiwitsynthese is eiwit belangrijk. In combinatie met vet werkt het nog beter voor je lichaam.

Wil jij een op maat gemaakt voedings- en trainingsschema en gecoacht worden door mij? Neem dan gerust contact op: info@marlynooijen.nl

Je kunt mij ook volgen op Social Media:
<
www.instagram.com/marlynooijen

www.instagram.com/teammarlysangels
www.facebook.com/MarlyNooijenPersonalTraining

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op