Artikel

Lactosevrije eiwitshakes

man met lactosevrije eiwitshake

Shaken maar! Een eiwitshake voor of na je training. Wellicht gebruik je al eiwitshakes of ben je je aan het oriënteren op de verschillende soorten shakes die je kunt maken. Dit kan variëren in samenstelling, smaak en dieet. Zo zijn er lactosevrije eiwitshakes.

Waarom geen lactose?

Wist je dat er wereldwijd heel wat mensen zijn die in meer of mindere mate lactose-intolerant zijn? Ongeveer tweederde van de wereldbevolking om precies te zijn, ofwel circa 5.000.000.000 mensen. Maar wat is een lactose-intolerantie dan precies? Bij een intolerantie kan je lichaam niet goed tegen bepaalde stoffen, in dit geval lactose. Koemelk bevat lactose (ook wel melksuiker). Normaliter splitst het enzym lactase de lactose in glucose en galactose. Ben je intolerant, dan heb je een tekort aan het enzym lactase, waardoor de splitsing niet plaatsvindt en de bacteriën in je lichaam de lactose aanvallen. Je kunt hier buikpijn van krijgen, misselijk worden of zelfs overgeven. Maar nu, jij hebt een lactose-intolerantie. What to do als je toch een eiwitshake wilt gebruiken?

Met zo’n groot aantal mensen die net als jij geen lactose gebruiken, zou je verwachten dat er een hoop mogelijkheden zijn op het gebied van eiwitshakes. Er zijn absoluut mogelijkheden maar wel minder dan met de reguliere eiwitshakes. Whey is één van de beste eiwitbronnen, maar geen optie. Zowel whey concentraat en isolaat bevatten lactose. Welke opties zijn er? Je kunt eiwit ook uit andere bronnen halen, zoals ei-eiwit (hoge biologische waarde), biefstuk-eiwit, soja-eiwit en erwten-eiwit.

Welke lactosevrije opties zijn er?

In ons assortiment hebben we een aantal lactosevrije opties.

- Vegan Protein van VegiFeel
- Plantaardig (ook geen soja) en op basis van erwt-, rijst-, johannesbrood- en hennepeiwit
- Minimaal 70% eiwit
- Mengen met water maar ook lekker met amadeldrink of havermelk, daar wordt de shake lekker romig van
- Gebruik 1-3 maal daags 1 dosering als aanvulling op je voeding

- Soy Protein Isolate
- 100% plantaardig
- 90% eiwit
- Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten
- Gebruik 1-3 maal daags 1 dosering als aanvulling op je voeding

Hoeveel gram eiwit heb je nodig voor spieropbouw?

Dit hangt van een aantal factoren af: je postuur, de soort sport die je doet, hoe vaak en hoe lang je sport en met welke intensiteit. Uit onderzoeken is gebleken dat 1,6-2,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht een goede richtlijn is voor het opbouwen van spiermassa wanneer je aan krachttraining doet.

Een simpele rekensom leert ons: Lichaamsgewicht x (1,6-2,2) gr = dagelijkse eiwit inname. Nu haal je uit je dagelijkse voeding ook al eiwitten. Hoeveel haal je dan nog uit je eiwitshake? Deze vraag brengt ons tot de volgende rekensom:

Gr dagelijkse behoefte eiwitten – gr dagelijkse inname uit voedings = gr eiwitten uit eiwitshakes.

* Als je een vast dieet hebt is dit makkelijk om aan te houden.

Op welk moment neem je je lactosevrije eiwitshake?

Veel mensen denken dat je zo snel mogelijk na een training je eiwitshake moet nemen. Wat blijkt: het maakt niet veel uit of je je eiwitshake voor of na het trainen neemt. Als je al voldoende eiwitrijk voedsel hebt genomen, heeft een eiwitshake niet veel toegevoegde waarde. Eiwitten ondersteunen snel herstel van de spieren na de training, ook bevordert het spiergroei bij sport. Hierbij gaat het over eiwitten in het algemeen. Doordat het herstel achteraf plaatsvindt, wordt vaak gedacht dat ook de eiwitten dan ook na de training ingenomen dienen te worden. Maar je lichaam gebruikt eerst de opgeslagen eiwitten. Uiteraard moet je wel voldoende eiwitten tot je nemen gedurende de dag, zodat je lichaam deze kan gebruiken. Het kan echter lastig zijn om voldoende eiwitten in te nemen overdag, als je intens sport. Daarvoor zijn eiwitshakes ideaal om als aanvulling te gebruiken.

We raden je aan, als je ’s ochtends traint, om je eiwitshake ongeveer 45 minuten van te voren te nemen. Heb je na het trainen haast om naar werk of je studie te gaan, ook dan is een eiwitshake een goede oplossing om toch je eiwitten binnen te krijgen en je lichaam te voeden, deze kunnen dan het spierweefsel/spieren helpen herstellen na de training. Succes met je training!

Vergeet niet: supplementen en speciale sportvoeding zijn een aanvulling op een sportieve en gezonde levensstijl. De basis is goede voeding & voldoende training. Eet je maaltijden (4-6) gespreid over de dag en drink voldoende water.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.