Artikel

Gewoon chillen op het strand of heb je zin om toch te bewegen?

Gewoon chillen op het strand of heb je zin om toch te bewegen?

Wie naar het strand gaat, kijkt meestal uit naar lange dagen op en in het water. Chillen is aan de orde van de dag - of heb je zin in een kleine fitnesssessie?

Eindelijk vakantie en uitgebreide chillen op het strand

Het strand is niet alleen geschikt om te ontspannen en te chillen, maar is ook een uitstekend oefenterrein en kan zo bijdragen aan het onderhoud of de ontwikkeling van jouw conditie. Of het nou gaat om beachvolleybal, badminton in het zand, een ochtendjog of gewoon een lange strandwandeling - het zand biedt veel spierwerk.

Bewegen op het strand en vooral hardlopen is een serieuze training voor de vakantie, waardoor je 's avonds of op een vrij onbeweeglijke koele dag op het strand een aantal van jouw zonden kunt vergeten.

De zanderige grond maakt plaats bij het rennen, de voeten zijn gespannen en intensieve stabiliteit moet uit de rompspieren worden gehaald - het hele lichaam werkt als het ware op een rechte en rechtopgaande manier en er worden meer calorieën tegelijkertijd verbrand. Ook sporten als beachvolleybal, badminton of frisbeespel op het strand (als het tenminste als een sport wordt beoefend en niet als een staande sport) is veel vermoeiender en veeleisender voor het lichaam dan de varianten op vaste grond. Dus weg van het luchtmatras en handdoek en word actief.
Als je zonder schoenen loopt en beweegt, verhoog je de inspanning voor jouw voeten en geef je ze een lichte peeling. Afhankelijk van het strand is voorzichtigheid geboden. Grotere hoeveelheden schelpen en stenen zijn onaangenaam om op te lopen en helaas verbergen zich soms andere puntige voorwerpen in het zand, dus let hier op de kwaliteit en het type van het strand en maak dan de keuze om met of zonder schoenen te lopen. Want je wilt niet op vakantie naar een dokter gaan.

Het "nadeel" :) bij het lopen op zand - het is veel vermoeiender en vraagt meer energie. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de keuze van de lengte van de route. Zorg ook voor voldoende vocht, want in de zomer en bij hoge temperaturen + inspanning zweet het lichaam snel en verliest het waardevolle voedingsstoffen en veel vocht. Bovendien moet het rondje joggen niet per se in de middaghitte bij 40° en meer plaatsvinden. Jouw sportieve ambitie mag niet belangrijker zijn dan je fysieke welzijn. Het is niet voor niets dat in de zuidelijke klimaten tijdens de lunch een 'siësta' wordt gehouden.

Voor diegenen die 's morgens of 's avonds op vakantie gewoon hun basics van het joggen willen behouden, raden wij ook een klein opwarmingsprogramma aan voor de start om de spieren optimaal voor te bereiden op de aankomende inspanning. (Als je een paar rondes badminton, frisbee, beachvolleybal of strandvoetbal wilt spelen met jouw vrienden, heb je dit misschien niet per se nodig, maar een serieuze run moet indien mogelijk beginnen met opwarmen).

Tips voor een kleine warming-up:

1. - de klassieke jump-jack (30 seconden - zo veel mogelijk herhalingen in schone uitvoering)
2. - jump-jack met kruisende armen en benen (voor het lichaam) (30 seconden - zo veel mogelijk herhalingen in schone uitvoering)
3. - hurken met uitgestrekte armen (hef je armen boven je hoofd als je naar beneden gaat) (20 herhalingen - netjes uitgevoerd)
4. - hip flexion (plaats de handen op de heup en buig het bovenlichaam naar voren. Niet in een holle rug vallen, de onderrug moet licht gewelfd blijven. Buig voorover tot je een rek in je dijen voelt. Blijf kort en kom weer naar boven.) (20 herhalingen schoon uitgevoerd)
5. - lunges (10-12 herhalingen per been - zonder langere pauze bij het wisselen van kant)
6. - op tempo ca. 20 meter lopen met kleine stapjes en bij elke stap de knieën zo ver mogelijk naar een hoek van 90° te brengen
7. - de volgende 20 meter ook in korte, snel lopende treden en de hielen omhoog te trekken met elke stap naar achteren naar de billen
8. - beweeg 20 meter opzij en kruis je benen bij elke stap - afwisselend voor en achter je lichaam

En dan los gaan en een rondje op het strand doen - we wensen iedereen een fijne vakantie, goede rust en misschien het verlangen naar een paar rondes op het strand!
Tussendoor kan je het chillen op het strand en badderen in het koele water niet missen - en dat verbrandt trouwens ook calorieën, als je niet gewoon op het luchtbed ligt :).

Als je al weet dat je iets wilt of moet doen voor je conditie, kun je ook van tevoren lekkere eiwitrepen inslaan voor een kleine honger tussendoor. Wat vind je van onze Bodylab24 Protein Bar, de Eat Clean Bar of voor de conditiesporter ook de Energy Cakes van hetzelfde bedrijf of onze Energy Oats Bar? Onder Bodylab24 vind je een grote keuze aan individueel verpakte eiwit- of energierepen die perfect zijn als snack op het strand.

Ontvang 10% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op