Artikel

Pindakaas: 5 feiten over spieropbouw en gewichtsverlies

pindakaas echt gezond en ideaal voor sporters

Wist je waarom pindakaas echt gezond is en ideaal voor sporters? We leggen hier alles uit wat je erover moet weten! Het beste vooraf - het helpt bij de opbouw van spieren en kan je zelfs helpen om gewicht te verliezen.

Wat is pindakaas?

Het smeersel is uitgevonden door Dr. John Kellog - die ook bekend staat als de uitvinder van cornflakes. Maar om het mengsel lekker romig te houden en om te voorkomen dat de vaste ingrediënten zich losmaken van de pindakaasolie, worden er vetten of oliën aan toegevoegd. Suiker en zout worden gebruikt om het mengsel op smaak te brengen. In principe is het woord "kaas" in de EU gereserveerd voor producten die van melk zijn gemaakt. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld voor producten waarvan de aard bekend is vanwege het traditionele gebruik. De term "pindakaas" is daarom wettelijk toegestaan, maar enigszins misleidend - omdat het product niets met kaas te maken heeft.

Pindakaas wordt in verschillende soorten aangeboden. Het wordt "creamy, smooth of fijn" genoemd wanneer het volledig glad wordt gepureerd. De "crunchy" versie daarentegen bevat nog een paar stukjes en heeft een knapperige beet.

Hoogwaardige proteïnebron

Als eiwitrijk voedsel is pindakaas meer vullend dan andere voedingsmiddelen. Daarnaast is het eiwit dat het bevat belangrijk voor de opbouw en het herstel van de spieren. Dit is vooral relevant als je veel sport.

Gezonde vetten & rijk aan vezels

Een veel voorkomende zorg bij het eten van pindakaas is het hoge vetgehalte. Zoals gezegd bevatten pinda's echter meer onverzadigde dan verzadigde vetzuren. Dit betekent dat het in feite een uitstekende bron van "gezonde vetten" is. Een gezond lichaam heeft gezonde vetten nodig. Net als olijfolie of avocado is pindakaas één van de vettige voedingsmiddelen die je bij voorkeur moet gebruiken.
Pinda's leveren ook veel vezels op, ongeveer 10 procent, vergelijkbaar met die van granen. Vezels zijn belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen werken, andere voedingsmiddelen bevatten meer vezels, maar pinda's kunnen helpen om aan de behoefte te voldoen.

Pindakaas kan helpen met gewichtsverlies

Een pindakaasdieet? Oké, dat klinkt raar, maar dat is het niet. Ondanks de vetten en zouten die het bevat, hebben we al geconstateerd dat pinda's eigenlijk goed voor je is. Uit het eiwit- en vezelgehalte volgt dat je je langer vol voelt als je pindakaas eet. Eiwit verhoogt ook de thermogenese - wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Toch is het belangrijk om op de hoeveelheid te letten.

Proteïnes helpen bij de opbouw van spieren met weinig koolhydraten, rijk aan vitamine E, niacine en magnesium. Super geschikt voor eetlust-momenten: gewoon een theelepel pindakaas snacken.

Tip van Bodylab:

Het is beter om een lepel pindakaas puur te eten in plaats van als smeersel op toast.
De eenvoudige regel is: pindakaas is toegestaan, maar als je wilt afvallen - combineer het dan niet met koolhydraten. Het positieve, verzadigende effect kan anders omslaan in het tegenovergestelde. Als je niet langer honger hebt, ben je minder geneigd om junkfood of ongezonde snacks te eten. En dat betekent dat je minder calorieën in het algemeen eet en voilà: gezond gewichtsverlies is een stuk gemakkelijker.

Pindakaas voor spieropbouw

Waarom gebruiken ervaren sporters pindakaas om spieren op te bouwen? Naast de uitstekende voedingswaarden, is er ook een power-effect: studies hebben bewezen dat pinda's het testosterongehalte kan verhogen. Dit betekent: meer spieropbouw en meer vetverbranding. Jouw spieren worden 's nachts voorzien van hoogwaardig eiwit. Spieropbouw wordt bevorderd en spierverlies wordt voorkomen. De regeneratie wordt ondersteund door waardevolle sporenelementen.

Goed voor hart en hersenen

Pinda's bevatten 25 procent waardevol plantaardig eiwit, waarvan de helft vet. Het goede eraan is het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren. Deze kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Volgens wetenschappelijke studies werd meermaals empirisch bewezen dat het gebruik van onverzadigde vetzuren uit noten, olijfolie of koolzaadolie aanzienlijk gezonder is dan het gebruik van onverzadigde vetzuren.

100% Peanut Butter (1000g)

Bodylab24

100% Peanut Butter (1000g)

Bodylab24
  • 100% natuurlijk en gemaakt van 100% pinda's
  • zonder toevoegingen
  • super lekker en romig, geen stukjes
  • Top geprijsd voor 1000 g verpakking
€ 12,99
(€ 12,99 / 1 kg)
Product weergeven

Pindakaas - conclusie:

Spieropbouw en massafase, dieet en definiëringsfase: pindakaas is niet alleen gezond, maar ook een ideaal tussendoortje voor atleten en sporters. Het is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Het helpt je om spieren op te bouwen en zelfs de vetverbranding te stimuleren. Gebruik het als vervanging voor suiker en verminder onnodige koolhydraten.

De som van de positieve eigenschappen maakt pindakaas gezond en een heerlijke voeding voor sporters en alle mensen die gezond willen eten.

Wil je direct pindakaas bestellen? Wij bieden een selectie van verschillende fabrikanten en hebben bij Bodylab ook een 100% natuurlijke en van 100% pinda's geproduceerde variant 100% Peanut Butter in smooth of crunchy voor je.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op