Artikel

Zo stel je je eigen pre-workout samen

eigen pre workout

Een pre-workout is een supplement dat je ongeveer een half uur voorafgaand aan je workout neemt. Sporten met een pre-workout kan je net dat beetje extra geven dat je nodig hebt om die extra rep te maken. Het bestaat uit een mix van allerlei stoffen speciaal samengesteld voor vooraf aan de training. De eerste keer dat je met een scoop traint, zal je zeker een flink verschil voelen.

Maak je eigen pre-workout shake

Het nadeel van een pot pre-workout is dat je weinig controle hebt over de samenstelling van de stoffen die je in je lichaam stopt. Wil je daar meer controle over hebben, dan is het aan te raden om je eigen pre-workout samen te stellen. Met een beetje voorbereiding is dat prima te doen.

We zullen even stil staan bij alle basis ingrediënten, en uitleggen waarom je deze ingrediënten in jouw pre-workout shake wilt hebben.

Cafeïne

De bekendste stof is natuurlijk cafeïne. Dit zit onder andere in koffie, thee, frisdrank en de bekende energiedrankjes. Cafeïne geeft een lekker, welbekend gevoel tijdens het trainen.

Het is belangrijk om per pre-workout shake niet meer dan 100 mg cafeïne toe te voegen. Wanneer je meer toevoegt, zal er gewenning optreden. Dit betekent dat je steeds minder gaat merken van je eigen pre-workout shake, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Merk je dat je ’s avonds slechter in slaap komt of wordt je onrustig? Dan is het verstandig om de dosis nog meer te verlagen.

Beta-Alanine

Door het aminozuur Beta-Alanine zullen je spieren minder snel verzuren. Het stofje zorgt er namelijk voor dat het uithoudingsvermogen van je spieren aanzienlijk verbeterd. Door Beta-Alanine aan je pre-workout shake toe te voegen, zal je zien dat je nog net die extra rep kunt uitvoeren. Voor het beste resultaat gebruik je 2,5 tot 5 gram. Het tintelende gevoel dat je van een goede pre-workout kunt krijgen, komt van de Beta-Alanine.

Citruline Malaat

Het stofje Citruline Malaat wordt in het lichaam omgevormd tot stikstofmonoxide. De standaard dosering van Citruline Malaat is 6-8 gram.

Creatine Monohydraat

Creatine staat bekend als dat deze stof spiergroei stimuleert en voor meer kracht zorgt bij explosieve krachtinspanningen. Er zijn verschillende soorten Creatine op de markt, maar Creatine Monohydraat is de meest verkochte variant (en vaak ook het goedkoopst). De standaard dosering van Creatine Monohydraat ligt op 5 gram per dag (vaak wordt dit gehanteerd). Het positieve effect van Creatine is bij een dagelijkse inname van 3 gram, dus dat zou ook voldoende zijn.

Samengevat heb je het volgende nodig voor een goede zelfgemaakte pre-workout shake:

- Cafeïne (100 mg)
- Beta-Alanine (2-5 gr)
- Citruline Malaat (6-8 gr)
- Creatine Monohydraat (3-5 gr)

Voeg je favoriete smaak toe

Het enige wat we nu nog missen, is een lekker smaakje. Deze poeders met elkaar gecombineerd zorgt namelijk niet voor de lekkerste smaak. Sterker nog, na een eerste test zal je tot de conclusie komen dat je dit niet binnen kan houden. Om je zelfgemaakte pre-workout shake tóch lekker te maken, raden we aan om je pre-workout shake met een 0% siroop aan te maken. Zo kan je altijd een smaakje dat jij lekker vindt kiezen.

Vind je het toch gemakkelijker om een kant-en-klare pre-workout te kopen? Dan raden de Concentrated Pre-Workout van Bodylab aan. Deze pre-workout heeft een lekkere smaak (Black Currant, Orange, Geen Apple, Fruit Punch, Watermelon), en bevat alle goede stoffen waarmee jij jouw workout tot een hoger niveau tilt.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op