Artikel

5 vragen over L-citrulline

L-citrulline

L-citrulline behoort tot de niet-essentiële aminozuren en wordt meestal aangeboden als een pre-workout-supplement in combinatie met malaat (appelzuur).

Wat is L-citrulline en L-citrulline malaat?

L-citrulline (of gewoon citrulline) is samen met andere aminozuren essentieel in het lichaam voor tal van belangrijke functies. Ze zijn betrokken bij de ondersteuning van de stofwisseling en de vorming van enzymen, maken deel uit van organen en zijn betrokken bij het proces van de groei en het behoud van de spiermassa. L-citrulline kan worden gesynthetiseerd door planten, dieren en zelfs door mensen zelf. Het wordt in het lichaam geproduceerd als tussenproduct in de ureumcyclus, wordt in het spijsverteringskanaal door L-ornithine en carbamoylfosfaten gevormd of door het splitsen van L-arginine in stikstof (NO).
Watermeloen wordt beschouwd als een bijzonder waardevolle plantaardige leverancier, omdat het een bijzonder hoge concentratie L-citrulline bevat. De naam citrulline is dus ook afgeleid van de Latijnse term voor watermeloen citrullus. Andere cucurbitaceae en meloenen worden ook beschouwd als uitstekende leveranciers van citrulline. Het aminozuur komt ook in diverse andere vruchten voor, in komkommer, uien en knoflook, in kikkererwten, amandelen en andere noten, maar ook in vlees en vis.

Citrulline in combinatie met malaat wordt vaak aangeboden als een supllement in poedervorm. Malaat is een toegevoegde appelzuurcomponent die ook een ondersteunend effect heeft op de stofwisseling.

L-citrulline zoals L-citrulline malaat - een klassieker voor bodybuilders en krachtsporters?

Intensieve en gerichte training leidt tot de gewenste toename van kracht en spiermassa. Om een verhoging te bereiken moeten hogere stimuli worden gebruikt voor kracht (hoogte van de gewichten) en uithoudingsvermogen (aantal sets en aantal herhalingen). Om effectief te kunnen werken aan de grenzen van de prestaties is het voordelig als snelle vermoeidheid kan worden tegengegaan. Hier kan een goede aanvoer van L-citrulline voor meer uithoudingsvermogen zorgen. Vaak aangeboden als L-citrulline malaat (combinatie van citrulline en appelzuur), is het een ideaal supplement dat kan worden gebruikt als een enkel product of in combinatie met andere supplementen als een effectieve training booster. Het wordt meestal aangeboden als een poederproduct.

Citrulline wordt ook gebruikt in de geneeskunde om zwakte en vermoeidheid te verlichten. Bodybuilders, krachtsporters en artsen maken gebruik van het stimulerende effect van citrulline in de NO-productie. Een goede NO-voorziening heeft een positief effect op de doorbloeding en dus ook op het transport van voedingsstoffen en zuurstof - een verbetering van de spieraanvoer met energie is een van de positieve effecten, evenals de snelle verwijdering van afvalstoffen die tijdens de training in de spier worden geproduceerd.

Wanneer is suppletie met extra L-citrulline nuttig?

Citrulline kan de meeste voordelen bieden als het voor de training wordt genomen. Door het verhogen en ondersteunen van de NO-productie en de daarmee gepaard gaande goede toevoer van voedingsstoffen naar de spieren, kan het een positief effect hebben op de trainingsprestaties en het uithoudingsvermogen tijdens de training en bijdragen aan een toename van de spiermassa op de lange termijn.
Om dit te bereiken mag de algemene behoefte aan voedingsstoffen natuurlijk niet uit het oog worden verloren, want alleen met voldoende voedingsstoffen voor de opbouw van de spieren kan een gerichte training ook tot meer spiermassa leiden.

In het blog 'sportvoeding - tien tips' vindt je hier meer informatie over.

Wat zijn de mogelijke combinaties van L-citrulline met andere supplementen?

Citrulline is een meervoudig onderdeel van boosters en andere pre-workoutproducten. Als je meer citrulline nodig hebt, kun je meestal extra citrulline toevoegen. Veel sporters die intensief en prestatiegericht trainen stellen hun eigen persoonlijke pre-workout samen volgens hun eigen behoeften, L-citrulline malaat is meestal een van de onderdelen.
Verschillende producten kunnen worden gecombineerd tot citrulline. Deze omvatten bijvoorbeeld:
- creatine
- bèta-alanine
- L-arginine
De L-citrulline of, in combinatie met malaat, L-citrulline malaat kan ook worden toegevoegd aan eiwitshakes, BCAA of andere aminozuursupplementen.

Hoe wordt L-citrulline gebruikt?

Citrulline wordt meestal verkocht als poeder en kan worden geroerd in water of vruchtensap. Voor de dagelijkse dosis vloeistof toevoegen aan een glas. Afhankelijk van het supplement, roer 3-8g poeder in en drink het mengsel 30-60 minuten voor de training.

De L-citrulline malaat van Bodylab wordt bijvoorbeeld gedoseerd met 5g per glas, goed gemengd en gedronken voor de training apart of in combinatie met een ander supplement.

L-Citrullin Malate (500g)

Bodylab24

L-Citrullin Malate (500g)

Bodylab24
  • 5g L-citrulline malaat per dagelijkse dosis
  • voor gebruik vóór de training
  • voor massale opbouwfasen
  • smaakloos poeder
  • ideaal voor het roeren in water of vruchtensap
  • Nieuw blikje - tijdens de overgangsfase kan het oude blikje nog worden geleverd
€ 24,99
(€ 49,98 / 1 kg)

Conclusie

Een sporter kan de behoefte aan suppletie alleen bepalen aan de hand van zijn of haar eigen behoeften en persoonlijke trainingsdoelen. L-citrulline malaat kan een effectieve bijdrage leveren aan het tegengaan van snelle vermoeidheid en zo bijdragen aan een effectieve training. In de regel wordt het vooral gebruikt in spier- en massaopbouwende fasen in combinatie met bijvoorbeeld creatine, bèta-alanine of L-arginine om de opbouw van spiermassa op de best mogelijke manier te ondersteunen.

De meest effectieve tijd om het te nemen is voor de training.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op