Artikel

BCAA: de complete informatie pagina

informatie banner

BCAA, voor sommige mensen kan dit klinken als een nieuw model auto van een premium merk. Voor de meer fanatieke fitness en krachttrainers is dit de naam van een bekend sportsupplement. Of je al bekend met BCAA’s of er nog nooit eerder van hebt gehoord. In dit artikel vind je alle informatie je nodig hebt!

Wat zijn BCAA’s?

BCAA staat voor branch chained amino acids. Vertaald naar het Nederlands is dit ketengebonden aminozuren. De 3 ketengebonden aminozuren die samen de BCAA’s vormen zijn Valine, Isoleucine en Leucine. Leucine wordt ook veel gebruikt als los supplement of als extra toevoeging in diverse formules.

Even een korte samenvatting voor de mensen die nog niet bekend zijn met aminozuren. Eiwitten spelen een belangrijke rol in de voeding en al helemaal bij sporters. Eiwitten helpen namelijk bij het herstel en opbouw van de spieren na intensieve training. Wanneer je eiwitten als voeding binnenkrijgt breekt het lichaam deze af in de zogenaamde aminozuren. Al deze aminozuren hebben hun eigen naam en functie en het lichaam gebruikt deze voornamelijk als bouwstof. Vandaar dat wanneer je intensief sport je lichaam extra eiwitten goed kan gebruiken ter herstel en opbouw van de spieren.

Wanneer kun je BCAA’s het beste innemen?

BCAA’s zijn dus 3 losse aminozuren en kunnen gezien worden als onderdeel van eiwitten. De reden dat deze aminozuren een goed team vormen is omdat deze, in tegenstelling tot andere aminozuren, heel snel kunnen worden opgenomen. Binnen de wereld van sportvoeding worden ze voornamelijk gebruikt om vlak voor, tijdens of direct na de training te nemen.

BCAA gebruiken als sportsupplement

Er zijn diverse vormen en samenstellingen beschikbaar. Het is niet zo dat 1 product de juiste keuze is er zijn diverse redenen om wel of niet voor een variant te kiezen. We proberen je zo goed mogelijk te informeren over welke varianten er bestaan en waar je op moet letten.

Allereerst de manier van inname. BCAA is voornamelijk beschikbaar in poedervorm, in capsules of tabletten en kant en klare drinks.

Capsules en tabletten hebben het voordeel dat je de dosering zeer precies binnenkrijgt en het snel en gemakkelijk in kunt nemen en het heeft geen nare smaak of extra calorieën. De nadelen zijn dat de doseringen vaak minder hoog zijn, sommige sporters geven de voorkeur aan hogere doseringen. In capsule vorm krijg je meestal 1000 tot 2500mg BCAA per dosering binnen. Daarnaast is het capsuleren of tabletteren een dure handeling. Dit moet gebeuren in een farmaceutische omgeving. Samengevat: zeer geschikt voor een standaard dosering en wanneer je gemakkelijk en snel wilt kunnen innemen.

BCAA Poeders zijn in verhouding vaak goedkoper dan de capsules of tabletten. Over de reden hiervoor hebben we het zojuist met je gehad. Ook krijg je met BCAA poeders per serving vaak een hogere dosering binnen. Een nadeel van BCAA Poeders is dat ze minder makkelijk zijn om mee te nemen naar je werk, de sportschool, op reis etc. BCAA Poeders kun je onderverdelen in twee verschillende soorten: Puur BCAA poeder en BCAA Drinks.

Puur BCAA poeder is vrij van toegevoegde kleur- en smaakstoffen waardoor het product zo zuiver mogelijk is. Het ontbreken van een smaakje maakt het een ideaal product om te mixen met bijvoorbeeld je pre- of post-workout product, maar ook wat minder lekker om alleen gemixed met water te drinken.

BCAA Drinks bevatten wel toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Dit zorgt ervoor dat het product een lekker smaakje krijgt. Veel mensen hebben dit liever dan een smaakloze variant omdat het natuurlijk een stuk beter weg drinkt. Een nadeel hiervan is wel dat je vaak minder product voor je geld krijgt als een pure variant.

Wat minder bekend zijn de kant en klare BCAA drankjes. Deze vaak suikervije drankjes bevatten mix van BCAA’s, cafeïne en verschillende vitaminen en mineralen. Verpakt in een blikje of flesje zijn ze handig mee te nemen onderweg. Dit maakt ze alleen ook een stuk duurder.

BCAA Verhouding

Op de verpakking van je BCAA supplement staat altijd een verhouding aangegeven zijn. Deze verhouding (bijvoorbeeld 2:1:1) staat voor de hoeveelheid Leucine ten opzichte van Isoleucine en Valine. Dus een product met een verhouding van 2:1:1 bevat twee keer zoveel Leucine dan Isoleucine en Valine.

Tegenwoordig zie je steeds vaker producten met vernieuwde verhouding voorbij komen. Denk hierbij aan verhoudingen als 4:1:1, 8:1:1 en zelfs 12:1:1. Van deze verhoudingen is nog niet bewezen dat ze een betere werking hebben. Alle studies omtrent BCAA’s zijn gebaseerd op een 2:1:1 verhouding. Dit blijkt tot op heden nog de beste verhouding te zijn.

Kun je beter kiezen voor BCAA dan voor EAA of aminozuren?

We zetten nu even alles op een rijtje:

Aminozuren zijn dus de bouwstenen van eiwit. Eiwitten helpen bij het herstel en opbouw van de spieren na intensieve training. Er zijn 23 verschillende aminozuren. Het lichaam kan een groot deel van deze aminozuren zelf aanmaken. Echter zijn er 9 aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze essentiële aminozuren of EAAs dien je via je dagelijkse voeding binnen te krijgen. Omdat dit niet altijd even makkelijk is kun je hiervoor ook een supplement gebruiken. Leucine, Isoleucine en Valine vallen ook onder de essentiële aminozuren. Deze blijken het meest interessant te zijn voor mensen die intensief trainen.

Maar hoe weet ik nu welk product ik het best kan gebruiken?

Een aminozuur supplement bevat dus alle 23 verschillende aminozuren. Een voordeel hiervan is dat je dus een compleet product koopt. Maar omdat er dus 23 verschillende aminozuren in 1 product zitten kunnen deze niet heel hoog gedoseerd worden. Je krijgt dus een mindere hoeveelheid van bepaalde aminozuren binnen. Een EAA supplement bevat alleen de 9 essentiële aminozuren. Onder de EAAs vallen ook de BCAAs. Omdat er dus ook nog 6 andere aminozuren in het product zitten krijg je een lagere dosering BCAA’s binnen. BCAAs blijken de meest interessante aminozuren te zijn voor sporters. Deze dien je dagelijks dus ook voldoende binnen te krijgen. Met een supplement ben je er zeker van dat dit je ook lukt.

Aan de hand hiervan kies je dus het product wat het beste bij je past. Als je een eiwitrijk dieet volgt is een aminozuur- en EAA supplement dus minder interessant dan een BCAA supplement. Als je moeite hebt om dagelijks voldoende eiwit binnen te krijgen zou je dus beter voor een aminozuur- of EAA supplement kunnen gaan.

Wil je BCAA’s kopen?

Als je nu BCAA’s wil bestellen kun je een kijkje nemen in onze categorie: BCAA. Hier vind je een uitgebreid assortiment met zowel BCAA Poeder als BCAA capsules.

Vragen of opmerkingen?

We hebben deze tekst met veel plezier voor je geschreven en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Indien je nog bepaalde vragen hebt of zelf wilt bijdragen aan deze of andere pagina’s op onze website, laat het ons weten!

Deze tekst is intellectueel eigendom van Bodylab.nl, niets hiervan mag zonder toestemming worden gebruikt of verveelvoudigd. Voor meer informatie: info@bodylab.nl

Ontvang 10% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op