Artikel

Imme - de relatie tussen opvoeding en de relatie met voeding.

Imme-blauw

Mijn ouders zeiden altijd: "dat moet je niet eten, daar word je dik van." Ieder mens, iedere baby wordt geboren met een zekere onafhankelijkheid. In onze eerste levensjaren leren we voornamelijk van belangrijke mensen om ons heen, zoals ouders, grootouders en verzorgers. We imiteren letterlijk hun gedrag, wat betekent dat we gedrag dat we bij anderen zien, overnemen en zo aangeleerd krijgen. Een heel simpel voorbeeld hiervan is dat als onze ouders regelmatig bezig zijn met hun eigen lichaamsgewicht, bijvoorbeeld uitspreken: "ik zou nog wel 10 kg willen afvallen" of regelmatig op de weegschaal staan in het bijzijn van hun kinderen, dan kan dit mogelijk op de lange termijn een risico vormen.

Eetgewoontes en rolmodellen

De eetgewoonten en overtuigingen van onze ouders en verzorgers zijn vaak ons eerste voorbeeld van hoe we met voeding moeten omgaan. Als onze ouders gezonde eetgewoonten aanmoedigden en een positieve houding ten opzichte van voeding hadden, is de kans groter dat we deze waarden overnemen. Als ze daarentegen ongezonde eetgewoonten hadden of een negatieve houding ten opzichte van voeding hadden, kan dit ook invloed hebben op onze eigen relatie met voeding. Als we bijvoorbeeld zijn opgegroeid in een gezin waar fastfood en snoep de norm waren, kunnen we de neiging hebben om deze gewoonten voort te zetten in ons volwassen leven. Als we echter zijn grootgebracht in een huishouden waar gezonde, zelfbereide maaltijden de standaard waren, zullen we eerder geneigd zijn om dezelfde gewoonten te volgen.

Mijn ouders hebben altijd al problemen gehad met hun lichaamsgewicht. Mijn vader heeft suikerziekte en worstelt regelmatig met schommelingen in zijn gewicht door de noodzaak om soms veel suiker binnen te krijgen. Mijn moeder is heel traditioneel opgevoed, waarbij haar ouders regelmatig kritiek hadden en vaak zeiden: "dat moet je niet eten, daar word je dik van." Daarnaast hebben zij, toen ik in de puberteit zat, een voedingstraject gevolgd waarin ze openlijk hun voeding afwogen, soms tot in het extreme. Dit heeft een grote impact gehad op de manier waarop ik naar mezelf keek en naar voeding keek; ik dacht alleen maar dat voeding een soort vijand was, omdat ik regelmatig te horen kreeg dat het ongezond was en dat ik op mijn lijn moest letten. Ik zag mijn ouders dit gedrag ook vertonen, dus op een gegeven moment wist ik gewoon niet meer dat voeding ook heel gezond en plezierig kan zijn.

Opvoeding en de ontwikkeling van eetstoornissen

Opvoeding kan ook van invloed zijn op de ontwikkeling van eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornissen. Kinderen die zijn opgegroeid in gezinnen waar negatieve attitudes ten opzichte van voeding en lichaamsbeeld werden doorgegeven, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van eetstoornissen. Bijvoorbeeld, als een kind constant kritiek krijgt op zijn of haar gewicht of uiterlijk, kan dit leiden tot een verstoorde relatie met voeding en het lichaam. Kinderen kunnen proberen te voldoen aan onrealistische schoonheidsidealen of zichzelf straffen door extreem te lijnen of overmatig te eten en over te geven. Deze patronen kunnen diepgeworteld zijn en tot in de volwassenheid aanhouden.

Conclusie

Het is belangrijk om te erkennen dat de invloed van opvoeding op ons zelfbeeld en onze relatie met voeding niet onomkeerbaar is. Ondanks dat onze opvoeding een sterke invloed heeft gehad op wie we zijn geworden, kunnen we nog steeds bewuste keuzes maken om ons zelfbeeld te verbeteren en een gezondere relatie met voeding te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om je bewust te worden van de invloed van je opvoeding en welke overtuigingen en patronen je hebt overgenomen. Uiteindelijk kun je de situatie van vroeger niet meer veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je er nu mee omgaat.

Imme

@gym.met.im

Gym & healthy lifestyle
- TikTok: gym.met.im (7,5K)
- Strong Eagle Athlete: IMME
- Bodylab atleet: IMME

Imme - @gym.met.im

Bronnen

Jeannin, R. (2023, 26 december). Stappenplan Risicoprofiel eetproblemen en gewichtsproblemen - sociale factoren - Eetexpert. Eetexpert.

Vervloessem, T. (2017). EFFECT VAN GEWOONTES IN HET GEZIN OP HET EETGEDRAG EN VOEDINGSPATROON VAN HET KIND [Masterscriptie]. Universiteit Gent.
Hillen, M. (2012). De rol van gezinsfactoren in het ontstaan en onderhouden van eetstoornissen. [Masterscriptie]. Universiteit Gent.
Van Gemert, M. (2013). De relatie tussen opvoedingsstijl en zelfwaardering bij adolescenten [Masterscriptie]. Tilburg University.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op