Artikel

5 feiten over omega-3 vetzuren

Bodylab24 Omega 3 Triglyceride

Belangrijk voor de stofwisseling, de hersenen en het hart - Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor het lichaam en moeten via de voeding of voedingssupplementen worden opgenomen.

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Er bestaan verschillende omega-vetzuren (zogenaamde omega-n-vetzuren), waaronder omega-3- en omega-6-vetzuren. Omega-3 behoort tot de meervoudig onverzadigde vetzuren en is essentieel (vitaal) voor het menselijk organisme. Het lichaam is niet in staat om deze zelf te produceren, of slechts in beperkte mate, en moet ze absorberen door middel van voedsel of voedingssupplementen.

Er bestaan verschillende vormen van omega-3-vetzuren. De meeste plantaardige producten die we gebruiken bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), dat in het menselijk lichaam moet worden omgezet in EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Dierlijke producten bevatten direct EPA en DHA en zijn daarom meestal sneller beschikbaar voor het lichaam voor gebruik. De enige uitzondering hierop zijn de algen, die als plantaardig voedsel zowel EPA als DHA direct bevatten.

Waarin zitten omega-3-vetzuren?

Omega-3 is van dierlijke en plantaardige oorsprong.
Hier zijn enkele voorbeelden:

Plantaardige Omega-3 - meestal in de vorm van ALA (alfa-linoleenzuur):
- Diverse plantaardige oliën, waaronder lijnzaad-, chia-, hennep-, walnoot- of koolzaadolie.
- Niet alleen verwerkt tot olie, maar ook als zaden, lijnzaad of chiazaden, bijvoorbeeld als toevoeging aan de ochtendmuesli, zorgen voor de gezonde onverzadigde vetzuren, net als walnoten en amandelen.
- Avocado
- Algen (bevatten EPA en DHA)

Dierlijke Omega-3 - levert eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA):
- Vette vis, waaronder bijvoorbeeld zalm, ansjovis, sardines, haring, forel, schelvis of makreel. Zalm is zeker de bekendste leverancier van Omega-3. Visolie wordt meestal gebruikt om de supplementen te produceren die beschikbaar zijn als capsules voor voedingssupplementen.
- Rundvlees (dat EPA, DHA en ALA bevat - maar let op het vlees van grazend vee, omdat deze aanzienlijk meer omega-3-vetzuren opslaan en produceren dan vee uit stallen met graanvoer)
- Eieren

Algen spelen nu een grote rol in het omega-3 aanbod en in de supplementsector. Ze worden gebruikt als voedsel voor de vis die wordt toegevoegd voor consumptie of voor de productie van omega-3-supplementen, of kunnen rechtstreeks door de mens worden geconsumeerd. In tegenstelling tot andere plantaardige bronnen leveren ze zowel EPA (eicosapentaeenzuur) als DHA (docosahexaeenzuur), waardoor ze een plantaardig alternatief vormen voor de klassieke omega-3-capsules op basis van visolie. Een ideaal product ook voor veganisten om de vetvoorraad te verrijken.

Hoe ziet de dagelijkse behoefte van een persoon eruit?

Zowel de European Food Safety Authority (EFSA) als de German Nutrition Society (DGE) bevelen de inname van 250mg EPA en/of DHA per dag aan. In ruil daarvoor raden zij aan om bijv. 2x per week vis te eten (bij voorkeur van de hierboven genoemde vette vissoorten), maar ook een ontbijtei in de ochtend of een volkorenbrood met avocadoplakken draagt bij aan een goede omega-3-voorziening.

Tijdens periodes van zware fysieke belasting, bijvoorbeeld tijdens intensieve trainingsfasen of zwaar lichamelijk of geestelijk werk in het dagelijks leven, kan de behoefte toenemen en kan extra inname nuttig zijn. Zelfs met een puur veganistisch dieet is het essentieel om een voldoende aanbod te garanderen.

Waarom omega-3 vetzuren?

Dierlijke omega-3 bevat DHA en EPA, twee vetzuren die betrokken zijn bij talrijke functies in het menselijk organisme. Als goede (meervoudig onverzadigde) vetzuren dragen ze bijvoorbeeld bij aan het behoud van de normale hartfunctie, met name DHA aan het behoud van het normale gezichtsvermogen en de hersenfunctie. Deze formuleringen zijn goedgekeurd volgens de European Food Safety Authority voor producten die bijdragen aan een goede voorziening met 250mg EPA en DHA per dag.

Omega-3 vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor sporters, maar voor iedereen, omdat ze het normale functioneren van het hart ondersteunen en zo bijdragen aan de algemene prestaties. Hoe beter het hele organisme functioneert, hoe beter het lichaam werkt in het dagelijks leven, tijdens de training en hoe sneller het kan regenereren na de training. Het lichaam heeft ook vetzuren voor verschillende stofwisselingsprocessen nodig, en ook hier kan de behoefte tijdens intensieve trainingsfasen worden verhoogd.

Waarop moet je letten bij de voorziening?

Aangezien het lichaam de onverzadigde vetzuren EPA en DHA op onze breedtegraden directer ontvangt uit dierlijke producten (vis, rundvlees, eieren), moeten met name vegetariërs en veganisten voor een goede toevoer van omega-3-vetzuren zorgen. Dit geldt ook voor een caloriearm dieet, waarbij alle vetrijke voedingsmiddelen vaak van het menu worden gehaald. In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, aangezien deze vetten essentieel zijn voor het lichaam en zijn functies. Ook de inname van andere voedingsstoffen, bijvoorbeeld vetoplosbare vitaminen, wordt verzwaard zonder dat er voldoende toevoer is.

Omega-3 (120 caps)

Bodylab24

Omega-3 (120 caps)

Bodylab24
  • Omega-3 vetzuren op basis van visolie
  • De dagelijkse dosis omvat 2 capsules
  • Bevat 360mg EPA en 240mg DHA per dagelijkse dosis
  • Met vitamine E
€ 14,49

Omega-3 vetzuren op Bodylab24

We hebben van verschillende leveranciers Omega-3 vetzuren in ons assortiment, maar nu hebben we ook nieuwe Omega-3 1000mg triglyceriden (120 capsules) van ons eigen merk. Elke dagelijkse dosis bevat 360mg EPA en 240mg DHA, afkomstig van visolie. Voor alle veganisten of voornamelijk vegetarische sporters hebben we ook een brede selectie van veganistische omega-3 vetzuren - HIER vind je een overzicht van alle omega-3 producten in ons assortiment.

Conclusie

Als supplement en voedingssupplement bieden veel omega-3-capsules op de markt voldoende EPA en DHA voor de dagelijkse behoefte en zijn een eenvoudige en probleemloze manier om jouw dagelijkse voeding te verrijken. Meestal aangeboden als visoliecapsules, zijn nu ook hoogwaardige en puur veganistische algenproducten voor vegetariërs en veganisten op de markt verkrijgbaar.

Normale behoeften kunnen meestal worden bevredigd door een evenwichtige en gezonde voeding. Tijdens intensieve trainingsfasen kan dit echter worden verhoogd en de extra inname van een voedingssupplement kan nuttig zijn om de hogere eisen te compenseren.
Vooral bij een dieet met een caloriearm, meestal zeer vetarm voedingspatroon en/of een puur veganistisch dieet moet er altijd op worden gelet dat het lichaam voldoende wordt voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Verschillende supplementen kunnen worden gebruikt om dit te ondersteunen of het voedingspatroon kan dienovereenkomstig worden samengesteld - volgens persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op