Artikel

De beginnende sporter

man in pushup positie

Misschien ben je een aantal kilo aangekomen in de afgelopen zomer, misschien krijg je tóch meer moeite met de trap op komen, misschien ben je het bankhangen nu wel zat geworden óf heb je die geniale ingeving om een andere reden gevonden. Wát de aanleiding ook is geweest, ik ben trots op je. Want ineens wist je het: IK GA SPORTEN. Ik ben trots op je en net als jij heb ik als ervaren krachtsporter ook ooit moeten beginnen. Als beginnende sporter ga je een aantal lastige drempels tegenkomen, stap er overheen met de kracht die je nu hebt en de tijd zal leren dat het dit allemaal waard was!

5 Tipps für Trainingseinsteiger

1. A person wins a match, A team wins the game

Heel simpel gezegd, zoek een sportmaatje. Ik weet dat je nu enorm veel energie en motivatie hebt om te gaan beginnen met sporten. Gebruik deze energie ook! Spoor een vriend/vriendin/vrouw/man/maatje van jou aan om mee te gaan. De jungle der sporters is het leukste als je deze samen kan ontdekken. Daarnaast kan het nooit kwaad om met iemand te gaan sporten die al wat meer in de sportwereld zit, die kan je meer dan zeker op weg helpen.

2. You know nothing, Jon Snow

Ondanks het feit dat er méér dan genoeg te vinden is over sporten/training en voeding op internet, kan ik je ten zeerste aanraden om advies te vragen. Of dit nu is van de instructeurs of medesporters, we bijten niet. Echt niet. Informatie en adviezen kunnen je alleen maar verder helpen, probeer dus ook zo veel mogelijk informatie te winnen over het soort sport dat je gaat doen!

3. Just have fun!

Er zijn zo veel manieren van trainen en training. Zó ongelofelijk veel mogelijkheden om jou lichaam te trainen en beter te worden dan dat je was. Waarom zou je jezelf kwellen en gaan sporten op een manier die je niet leuk vindt? Vindt de manier van sporten die bij jou past, die JIJ leuk vindt. Alleen op deze manier ga je sporten leuk vinden, zélfs de meeste ervaren sporters hebben een voorkeur voor een bepaalde manier van sporten, gelukkig maar, anders zou bijvoorbeeld een sportschool er heel anders uitzien.

4. Just go!

Ik weet zeker dat je als beginnende sporter een punt gaat krijgen waarop je zou willen stoppen.
Want hé, je verliest nog niet het aantal kilo’s wat je wilt, of misschien is je conditie nog niet op het niveau als dat je graag wilt, bijvoorbeeld. Dit zijn drempels, drempels waar je jezelf (soms letterlijk) overheen kan zetten. Ik kan een heel mooi en lang bericht gaan typen om dit allemaal te onderbouwen, al wordt dit dan wel een héle lange blog. Elke stap die je zet is een stap vooruit, hoe groot of klein deze ook is. Het is een stap die je wilde zetten, een stap die bankhangers niet willen zetten, en daar mag je trots op zijn.

5. Learn to rest. And eat.

De eerste belangrijke stap heb je al gemaakt, je gaat namelijk sporten! Je lichaam zal hier in eerste instantie niet blij mee zijn. Je lichaam zal moe aanvoelen, je zult veel spierpijn krijgen en misschien zelfs wat beurs aanvoelen. Als beginnende sporter kunnen dit overkomen als alarmsignalen vanuit je lichaam, ‘Waar ben je mee bezig?!’ Dit is je lichaam wat zich aanpast aan het sporten, aan deze nieuwe vorm van beweging. Dit kost in het begin energie, veel energie. Neem dan ook de rust als je lichaam dit aangeeft. Gezond sporten is niks anders dan een goede balans vinden tussen belasting en ontspanning. Zonder het één, is het ander lastig. Kortom- WORK HARD - CHILL HARD!

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om als beginnende sporter een mooie start te kunnen maken. Deze tips hebben mij enorm geholpen en deze informatie wil ik graag met jullie delen. Ik ben trots op je.

Rick van Oudgaarden
Fysiotherapeut & Personal Trainer

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op