Artikel

Dit is het verschil tussen caseïne en whey eiwitshakes

verpacking caseine en whey

Als beginnende sporter heb je vast wel eens gehoord van eiwitshakes. Maar wist je dat er verschillende soorten zijn en je deze voor verschillende doeleinden kunt gebruiken? De twee meest voorkomende soorten eiwitshakes zijn caseïne en whey. Het verschil tussen deze twee leggen we vandaag aan je uit!

Aminozuren zijn chemische moleculen die in eiwitten zitten. Deze vormen de bouwstenen voor je spieren. Eiwitten helpen o.a. bij spieropbouw en het in stand houden van je spiermassa. Ze helpen je ook bij het herstellen van je spieren. Tijdens het trainen kunnen scheurtjes ontstaan in je spieren. Eiwitten helpen bij het herstellen van je spieren. Het is belangrijk dat de inname van het aantal eiwitten groter is dan de afbraak.

Waar komt whey en caseïne vandaan?

Whey is een restproduct dat gescheiden wordt bij het maken van kaas. Dit is het ‘water’ dat je opvangt bij het uitknijpen van de thee- of kaasdoek. Wanneer je het water uit de whey haalt blijft de poedervorm zoals wij die kennen over. Caseïne eiwit is ook afkomstig uit het proces van het maken van kaas. Caseïne is het deel dat overblijft in en is veel dikker (dit zul je ook merken bij het proeven van beide shakes). Beide eiwitsoorten worden dus letterlijk gescheiden wanneer er kaas wordt gemaakt.

Waar zit het verschil ‘m in?

Behalve dat de eiwitten op een andere manier worden verkregen, zit het verschil hem vooral in het type eiwit. Wei eiwitten zijn namelijk snelle eiwitten. Deze eiwitten zorgen voor een snelle aanmaak van de zogeheten aminozuren. Caseïne eiwit is juist het tegenovergestelde van whey eiwit, deze zijn namelijk langzaam. Het kan enkele uren duren voordat deze vorm van eiwit volledig is opgenomen door je lichaam.

Wanneer ga je voor een caseïne shake en wanneer voor whey?

Zoals hierboven beschreven zijn wei eiwitten de snelle eiwitten. Je lichaam doet er ongeveer 40 minuten over om deze op te nemen. Omdat deze eiwitten snel worden opgenomen wil je deze nemen op het moment dat je eiwit voorraad op begint te raken. Gebrek aan eiwitten leidt namelijk tot afbraak. Hoe sneller je de eiwitten opneemt, hoe beter.

Na het sporten heeft je lichaam veel eiwitten afgebroken, dit is daarom het perfecte moment voor een whey eiwitshake zodat je jouw eiwit voorraad weer aanvult. Dit geldt ook voor de ochtend. Je hebt namelijk gedurende de nacht geen voeding en ook geen eiwitten binnen gekregen. Om je voorraad direct aan te vullen kun je ook hier een whey shake nemen.

Caseïne zijn de langzame eiwitten. Omdat het enkele uren duurt voordat deze eiwitten door je lichaam zijn opgenomen is het slim om deze eiwit vorm voor het slapen te nemen. Zo krijgt je lichaam tijdens deze vaste periode genoeg eiwitten binnen. Gezien eiwitten snel herstel van de spieren na training/sport ondersteunen en de spiergroei stimuleren, is dit een ideaal moment.</p

Zo zie je dat beide soorten eiwitten een zelfde bijdrage leveren, maar in een ander ritme. Het is dus niet zo dat whey beter is dan caseïne of andersom. Allebei horen ze thuis in een gezond voedingspatroon zolang je ze dus maar op de juiste manier gebruikt.

Nu je een goed beeld hebt gekregen van de verschillen tussen whey en caseïne shakes kun je ze in jouw dagelijks leven gaan toepassen! Onthoudt wel dat eiwitshakes geen vervanging zijn voor je dagelijkse (gezonde) voeding, het moet een aanvulling zijn.

- Whey Protein 2.0 kg
- Casein Micellar 2.0 kg

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op