Whey eiwit, een ideale eiwitbron voor sporters

Ben je op zoek naar een eiwitshake? Bekijk dan direct onze Bodylab Whey Protein of de categorie met eiwit shakes.

Whey is een restproduct wat overblijft na de productie van kaas. Voorheen werd whey als afval gezien en weggegooid. Na het nader onderzoeken van de eiwitstructuur werd ontdekt dat whey een hoogwaardige eiwitbron is met een hoge biologische waarde. De biologische waarde van een eiwit geeft aan hoe efficiënt het lichaam het eiwit kan gebruiken om weefsel op te bouwen. De hoogst bekende vorm was het eiwit uit een kippenei waaraan de biologische waarde 100 is toegekend. Later werd whey ontdekt, whey eiwit heeft een minimale biologische waarde van 104.

Tijdens een speciaal productieproces wordt het vocht aan whey onttrokken waardoor een hoogwaardig whey poeder overblijft. Er zijn drie verschillende soorten whey verkrijgbaar; whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat.

De meest gebruikte vorm van whey is de whey concentraat. Dit heeft een eiwitpercentage van ten hoogste 80% en bevat een relatief klein gedeelte aan koolhydraten (lactose) en vet. De goede smaak en betaalbaarheid maken whey eiwit concentraat tot de meest bekende en gebruikte vorm van whey.

De puurste vorm van whey is de whey isolaat, dit bevat meer dan 90% en is zo goed als vrij van koolhydraten en vet. Hoewel whey isolaat een zeer hoogwaardig product is wordt dit toch minder vaak gebruikt. Vanwege de kostbare productiemethode is het product erg duur. Een groot gedeelte van de whey gebruikers vindt de voordelen van het product niet opwegen tegen het prijsverschil. Voor atleten met een streng dieet of wedstrijdvoorbereiding is whey isolaat een perfecte bron van eiwitten.

Whey hydrolisaat is een speciaal bewerkte vorm die enzymatisch is voor verteerd. De aminozuurketens zijn al geknipt en kunnen direct in de dunne darm worden opgenomen. Whey hydrolisaat is zeer geschikt voor mensen met een allergie en om direct na de training te gebruiken. De smaak en hoge prijs maakt hydrolisaat tot een minder gebruikte vorm van whey.

Whey eiwitten worden snel door het lichaam opgenomen en makkelijk verteerbaar. Dit heeft een groot voordeel voor bodybuilders en krachtsporters. Als je na een nachtrust van gemiddeld 8 uur wakker wordt zijn er weinig eiwitten voor opbouw en herstel aanwezig. Door een whey eiwit shake te gebruiken na het opstaan wordt het lichaam weer snel voorzien van eiwitten. Een ander goed moment is direct na de training, je lichaam kan de eiwitten dan goed gebruiken voor het herstel van het lichaam. Whey is door de snelle opneembaarheid een perfecte eiwitbron. Daarnaast zijn er ook veel sporters die qua vertering moeite hebben met de grote hoeveelheid eiwitten en baat hebben bij een licht verteerbare bron als whey eiwit.

De meest belangrijke aminozuren voor spieropbouw zijn de BCAA’s (isoleucine, valine en leucine). De BCAA’s zijn belangrijk voor het herstel van de spieren. Whey eiwit is zeer rijk aan BCAA’s, dit is voor veel sporters een extra reden om whey eiwit in hun voedingsschema op te nemen.

Voor bodybuilding en krachtsport geldt de algemene richtlijn dat er dagelijks ongeveer 2,2 tot 2,5 gram per kg lichaamsgewicht aan eiwitten worden ingenomen. Dus weeg je 80kg dan is het zinvol om dagelijks 176 tot 200 gram eiwit per dag binnen te krijgen. Dit is vaak niet haalbaar met de dagelijkse voeding en hierdoor is een whey eiwitshake een ideale oplossing.

Whey eiwit poeder heeft van zichzelf een wat bittere smaak. Voor de gemiddelde persoon is dit kort gezegd niet te eten. Er wordt dan ook altijd een smaak aan whey shakes meegegeven. Whey heeft als zuivelproduct de perfecte basis voor een lekkere romige shake. De meest bekende smaken zijn aardbei, banaan, chocolade, kokos en vanille.

Let wel op dat de samenstelling van whey niet ten koste gaat van een goede smaak. Met veel vet en koolhydraten kun je een lekkere shake creëren maar dit gaat ten koste van het eiwitpercentage.

Zoals eerder gezegd is een combinatie van een goede bereiding, de juiste voedingswaarde, een goede smaak en een eerlijke prijs de perfecte combinatie voor een goede whey. Het bodylab huismerk voldoet aan al deze peilers en is hierdoor een slimme keuze. Bekijk onze categorie eiwitshakes om onze gehele selectie van eiwitshakes te bekijken.

Whey Protein review

Deze tekst is intellectueel eigendom van Bodylab.nl, niets hiervan mag zonder toestemming worden gebruikt of verveelvoudigd. Voor meer informatie: info@bodylab.nl