Artikel

Een cheat-day, waarom?

cheat meals

Een cheat-day moet af en toe kunnen. Eet waar je zin in hebt en beloon daarmee jezelf voor het bereiken van een bepaald doel. Tijdens een streng dieet moet je je vaak houden aan een strikt voedingsschema waardoor je ongezond eten moet laten staan. Dit is belangrijk om op de lange termijn je gestelde doelen te behalen. Je laat lekkernijen zoals pizza, kebab, biefstuk met friet, die chocoladereep of een andere ongezonde lekkernij daarom staan. Het is natuurlijk naïef om te denken dat de behoefte naar deze voedingsmiddelen verdwijnt, er af en toe aan toegeven hoeft dus ook helemaal niet verkeerd te zijn.

Wat is een cheat-day?

Je normale voedingsplan voorziet in een bepaald aantal calorieën per dag met een bepaald doel. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen ga je onder je caloriebehoefte zitten om vetreserves aan te spreken, als je wilt aankomen juist andersom. Op een cheat-day mag je vals spelen en jezelf trakteren op iets waar je je de hele week lang zin in hebt. Een betere motivatie om iets doordeweeks dan te laten liggen is er niet en des te lekkerder smaakt deze traktatie.

Waarom een cheat-day?

Veranderingen in eetgewoonten zijn niet eenvoudig
Men wil altijd zo snel mogelijk resultaat zien en gaat daarom radicaal bepaalde aanpassingen doen in hun eetgewoonten. Van het één op het andere moment is alles verboden wat in die ongezonde lade van je bureau ligt. Een radicale stap als deze brengt zeker ook risico’s met zich mee, het verlangen naar die lade kan namelijk ook toenemen waardoor de kans dat je al je gemaakte vooruitgang in één dag te niet doet aanwezig is. Een cheat-day kan dit terugval helpen te voorkomen.

Je pakt makkelijker weer terug op je dieet
Als je uitkijkt naar die ene dag in de week waarop je iets lekkers, maar ongezond mag eten zorgt dit er voor dat je doordeweeks makkelijk trouw blijft aan je dieet. Dat ene moment in de week met vrienden, op een verjaardag of gewoon in de pauze op het werk helpt je dus als het ware gewoon om een dieet langer vol te houden.

Het metabolisme wordt gestimuleerd
De meeste mensen zullen dat jojo-effect na een dieet wel kennen, die kilo’s zitten er sneller weer aan dan dat ze er afgegaan zijn.
Door de combinatie van krachttraining en/of HIIT-training en het juiste dieet ben je al een tijdje druk bezig om een bepaald doel te bereiken. Door te gaan sporten probeer je je verbranding, óf ook wel metabolisme genoemd, te stimuleren. Bepaalde voedingsstoffen in een cheatmeal kunnen ook een positief effect leveren aan het metabolisme. Specerijen als kurkuma, chili en gember hebbe dit positieve effect. Probeer een cheatmeal dus niet alleen maar op smaak uit te zoeken.
Ook stimuleert de verhoogde voedselinname het metabolisme, het lichaam moet namelijk simpelweg meer voedsel gaan verbranden.

Dus, geniet gewoon van die cheatday om vervolgens keihard weer verder te gaan met je strikte dieet. Het draagt indirect, mits op een gedisciplineerde wijze toegepast, gewoon bij aan het behalen van je gestelde doelen.

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op