Artikel

PROTEÏNEN (eiwit) en hun functie

Proteïnen

Proteïnen (Eiwitten) - de elementaire spierbrandstof. De samenstelling van essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren, de kleinste eiwitbouwstenen, is voor ons van vitaal belang.

De belangrijkste FAKTS in het kort:

- Behoud en ontwikkeling van het MUSCULATUUR
- Met het behoud van de PRESTATIECAPABILITEIT
- Bevat vitale aminozuren
- Vormt de basis voor de groei/synthese van cellen, weefsels, enzymen en hormonen

Waar zijn proteïnen van gemaakt en waarom zijn ze zo belangrijk?

Aminozuren zijn de basisbouwstenen van eiwitten. Zij zijn samengesteld van essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren. Talrijke stofwisselingsprocessen worden in gang gezet door aminozuren, zij zijn betrokken bij de vorming van enzymen en hormonen en vele ervan worden als essentieel voor het lichaam beschouwd.

Aminozuren worden opgenomen via de voeding, die zo voedzaam en gevarieerd mogelijk, gezond en evenwichtig moet zijn.
Vooral bij verhoogde stress, bijvoorbeeld door intensieve training of hoge fysieke belasting in het dagelijkse beroepsleven, is het belangrijk het lichaam te voorzien van voldoende micro- en macrovoedingsstoffen. Daartoe behoren vitaminen, mineralen, sporenelementen (micronutriënten) en koolhydraten, eiwitten, vetten (macronutriënten). Vooral na de training moet het lichaam zo snel mogelijk weer in een anabole toestand worden gebracht, zodat het de belaste spieren kan herstellen, nieuwe spieren kan vormen en zo volledig kan regenereren. Daarvoor is beosnders een voldoende hoeveelheid eiwitten nodig.

Beste voedselbronnen voor proteïnen

We verdelen de proteïnen in plantaardige en dierlijke proteïnebronnen. De behoefte kan door beide soorten volledig worden gedekt, maar er zijn enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden en de samenstelling is verschillend. Voor de voorziening van alle belangrijke aminozuren, als de kleinste eiwitbouwstenen, moet worden gezorgd voor een bijzonder gevarieerde voeding, vooral bij een zuiver plantaardige voeding, aangezien niet alle plantaardige eiwitbronnen ook alle belangrijke aminozuren bevatten. Toch zijn er ook een paar echte proteïne bommen hier.

Beste plantaardige en dierlijke eiwitbronnen:

- Dierlijke eiwitten: Ei, vlees, vis, melk of kaas. TIP: Eiwitten, beef jerkey, ansjovis of harskaas worden beschouwd als bijzonder eiwitrijk.
Dierlijke eiwitten hebben meestal een hogere biologische waarde, omdat ze sterk lijken op de eiwitten in het menselijk lichaam en daarom sneller en gemakkelijker kunnen worden verwerkt en opgenomen.

- Plantaardige eiwitten: Granen, aardappelen, peulvruchten of noten zijn hier goede bronnen van eiwitten. TIP: Soja- en kidneybonen, hennep- en lupinezaad, pompoenpitten of linzen.
Hun gemeenschappelijke voordeel: als je noten buiten beschouwing laat, bevatten plantaardige eiwitbronnen meestal minder vet en calorieën.
Hun nadeel: meestal bevatten de verschillende groenten, granen of noten niet alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Er moet dus worden gelet op de juiste combinatie en meestal is de biologische waarde iets lager dan die van dierlijke eiwitbronnen. Het lichaam moet meer werken om de eiwitten in de bestanddelen van de aminozuren af te breken om ze bruikbaar te maken voor bijvoorbeeld de spieren.

Beste proteïne supplementen van Bodylab

Het aanbod van supplementen rond het thema proteïne is divers. De absolute bestseller hier is de klassieke Whey Protein Shake, die veel eiwitten levert als een milkshake-achtige drank - afhankelijk van de keuze van het product als Whey Protein, Whey Protein Isolate, Casein Micellar, als een combinatieproduct met verschillende eiwitbronnen, bijv. Protein-6 of als een veganistisch eiwitpoeder. Daarnaast zijn er kleine snacks zoals Beef Jerky, proteïnechocolaatjes of -koekjes en een ruim aanbod aan proteïnerepen.

Wij van Bodylab hebben natuurlijk al deze producten in de aanbieding, bieden een ruime keuze en ondersteunen jouw eiwitvoorziening gedurende de hele dag - voor de beste prestaties tijdens de training, snelle regeneratie en ondersteuning voor gerichte spiergroei.

Hier is een selectie van onze BESTSELLER met proteïne

Whey Protein (2000g)

Bodylab24
 • You save -19%
 • Top keuze

Whey Protein (2000g)

Bodylab24
 • #1 Whey Protein Shake in Europa
 • Wei-eiwit van topkwaliteit
 • Ideaal voor krachtsporters, fitnessatleten en vele andere atleten
 • Langdurig spieronderhoud en spieropbouw
 • Hoogwaardig voedingsprofiel
 • Perfect oplosbaar voor romige shakes
 • Laag vet- en koolhydraatgehalte

We houden onze belofte van kwaliteit:
Het BODYLAB Whey Protein Vanille in verpakkingen van 1 en 2 kilo is nu het enige wei-eiwit in Duitsland dat regelmatig wordt getest door het bekende SGS INSTITUT FRESENIUS op eiwit- en aminozuurgehalte.

€ 69,90 € 56,90
(€ 28,45 / 1 kg)
Product weergeven

Crunchy Protein Bar (12x64g)

Bodylab24

Crunchy Protein Bar (12x64g)

Bodylab24
 • Lekkere en knapperige reep met chocoladelaagje
 • 20g eiwit per reep
 • Max. 2,3g suiker per reep, gezoet met zoetstof
 • Individueel verpakt
 • Ideaal voor onderweg of rond de training
 • Verkrijgbaar in diverse smaken
€ 29,99
(€ 39,05 / 1 kg)
Product weergeven

Dierlijk, veganistisch of vegetarisch? De combinatie maakt het

Een volledige eiwitvoorziening is ook mogelijk met een zuiver vegetarisch of veganistisch dieet, maar dan moet wel met een aantal zaken rekening worden gehouden. Zoals hierboven reeds vermeld, moet aandacht worden besteed aan een bijzonder evenwichtige en gevarieerde voeding, aangezien niet alle plantaardige eiwitbronnen alle belangrijke en essentiële aminozuren bevatten. Het is raadzaam een gedetailleerde kennis te hebben van de ingrediënten in de persoonlijk gebruikte voedingsmiddelen. Op die manier is het mogelijk om zelfs met een zuiver plantaardig dieet een volledige aminozuuraanvoer te bereiken. De behoefte aan sommige andere voedingsstoffen, met name sommige vetten en vitaminen, is moeilijker te dekken in een zuiver veganistisch dieet.
Meer informatie hierover vind je in onze blog 'VEGAN - enige informatie over het trendonderwerp' en over veganistische Bodylab-producten onder 'Vegan Protein - nu nieuw bij Bodylab'.

Indien de voeding niet uitsluitend uitsluitend plantaardige voedingsmiddelen mag en moet bevatten, kan een mengsel met dierlijke eiwitten bijdragen tot een optimale voorziening, aangezien beide elkaar aanvullen en leiden tot een hogere biologische waarde (BW) in het algemeen. Zelfs een BW van meer dan 100% is mogelijk - een voorbeeld: gebakken ei met aardappelen - een echte klassieker - heeft een BW van 132!

Hoeveel proteïne heeft het lichaam nodig?

Vooral in intensieve trainingsfasen is de behoefte aan spieropbouw en regeneratie groot en kan het nuttig zijn om naast de normale voeding ook terug te grijpen op extra eiwitbronnen en deze de hele dag door aan het lichaam en de spieren aan te bieden. De volgende hoeveelheden zijn zonder garantie en slechts een richtwaarde bij benadering:
Voor een goede trainingsondersteuning tijdens intensieve trainingen is een inname van 1,5 tot maximaal 2g eiwit per kilogram actieve lichaamsmassa bedoeld. De voedselinname moet worden verdeeld over zes kleinere maaltijden per dag, waarbij elke hoofdmaaltijd ongeveer 30-45g eiwit moet bevatten. Eiwitrijke dierlijke voedingsmiddelen zijn mager vlees, vis, eieren zonder dooiers en kwark. Plantaardige eiwitbronnen zijn peulvruchten, linzen, tofu of verschillende soorten granen. s Ochtends en na de training zorgt een eiwitshake bijvoorbeeld voor snel beschikbare eiwitten, onderweg kan de ene of de andere eiwitreep een snoepvervanger zijn en dienen als extra bron van eiwitten.

Proteïne leveren

De eiwitbehoefte is gebaseerd op de zeer persoonlijke behoeften en kan naar persoonlijke voorkeur worden uitgebalanceerd. Zowel over de normale Ernärhung als over snel bereide shakes of repen & Co.
Wij bieden bij Bodylab met onze eigen producten talrijke ideeën voor eiwitvoorziening, of nu snel of langzaam beschikbaar eiwit gewenst is, de eiwitvoorziening onderweg veilig gesteld moet worden of gewoon een klein maar eiwitrijk hoogtepunt voor bij de koffie gezocht wordt. De keuze is groot, maar bij de voedingsinformatie kom je alles te weten over de eiwitbronnen en -hoeveelheden, zodat voor elke behoefte een keuze mogelijk is.

Wij wensen je veel succes met al jouw trainingsdoelen - Stay FIT and HEALTHY!!

Ontvang 30% welkomstkorting!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en mis geen aanbiedingen meer.

Ik wil graag regelmatig per e-mail en post op de hoogte worden gehouden van actuele trends, aanbiedingen en waardebonnen van bodylab.nl. Je kunt je te allen tijde afmelden via de uitschrijflink in elke e-mail of via info@bodylab.nl. Met mijn registratie ga ik akkoord met de ALV en het Privacybeleid.

Of volg ons op